Szijjártóék eddig több mint 2 millió vírustesztet vásároltak, 4600 forintos darabáron

egészség koronavírus

A kormány kétmillió, azaz pontosan 2 043 280 darab koronavírus kimutatására alkalmas tesztet vásárolt külföldről az elmúlt hónapokban.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő közérdekű adatigényléssel fordult az ügyben a kormányhoz. A beszerzést intéző, Szijjártó Péter vezette Külkereskedelmi és külügyminisztérium válasza szerint a hatalmas mennyiségért  összesen 9,5 milliárd forintot fizettek.

444.hu cikke szerint a tesztek átlagos darabára 4689 forintra jön ki, ami azt jelenti, hogy a múlt héten rögzített 19 500 forintos tesztelési hatósági ár negyedét sem tenné ki az anyagköltség.

A teszteket szállító cégek közül az egyiktől (GR Technologies) korábban több mint hatezer darab lélegeztetőgépet is vásárolt a kormány, ahogy a Pro Concept Kft. is szállított járványvédelmi eszközöket már tavasszal is a külügynek. A három további beszállító a Climonix Inc., a Speciál 99 Külkereskedelmi Kft és a Primer Design Ltd, ezek a cégek eddig nem jelentek meg a külügy üzleti partnerei között.

Ujhelyi szerint továbbra sem átláthatóak a kormány beszerzései, és szerinte az egészségügyi eszközöket nem a külügynek, hanem az egészségüggyel  foglalkozó tárcának kellenek intéznie. Pártja továbbra is követeli, hogy az állam ingyen tesztelje a lakosságot.

Forrás: 24.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük