Újra összeül a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa

Budapest gazdaság politika

Karácsony Gergely főpolgármester elfogadta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára javaslatát, hogy újra tartsák meg a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) üléseit – közölte Fürjes Balázs. Az államtitkár a Twitteren jelentette be, hogy az ülést október 15-én tartják. Fürjes Balázs elmondta, a fővárosi delegációt a főpolgármester, a kormányét Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezeti.

Az FKT a főváros és a kormány közös döntéshozó és egyeztető fóruma 2018-ban jött létre Tarlós István előző főpolgármester kezdeményezésére. Karácsony Gergely főpolgármesterré válása óta háromszor is tartottak FKT-t. Júniusban lett volna a Karácsony-éra negyedik ülése, a felek közösen kitűzték az időpontot és meghatározták a napirendet, Fürjes azt mondta, hogy később a Városháza váratlanul egyoldalúan lemondta a találkozót. Akkor Karácsony saját állítása szerint azért döntött a találkozó lemondása mellett, mert a 2021-es költségvetés olyan elvonással sújtja a fővárost, ami nemcsak a fejlesztéseket, de a működést is veszélyezteti. Ennek feloldására egy belügyminiszteri egyeztetés adhatott volna esélyt Karácsony szerint, ezért a közfejlesztési tanács ülésére csak ez után kerítettek volna sort.

Az FKT ülésének végleges napirendjét a héten alakítják ki a városvezetéssel közösen, a kormány javaslata szerint napirendre kerülhet a fővárosi közösségi közlekedés, valamint a Nagykörút forgalmi átalakításának ügye is.

Fürjes elmondta, hogy a kormányoldal biztosan elfogadja a főpolgármester kezdeményezését, miszerint tárgyaljanak az önkormányzati finanszírozásról, a 135 gazdag magyar önkormányzat által a kisebbek és szegényebbek javára fizetett szolidaritási hozzájárulás kizárólag Budapestet megillető kedvezményeinek kivezetéséről.

Forrás: HVG

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.