Készpénz - Magyar forint, Euró

Mélyrepülésben a forint

gazdaság

Jelentősen gyengült a forint ma délelőtt: a reggeli 360,5 forintról az euró ára egészen 363 forintig emelkedett, ilyen puhány a forint márciusban volt utoljára a legnagyobb leállások és bizonytalanság közepette – írja a Népszava.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden tartja kamatdöntő ülését, ahol elvileg kamatot kellene emelni, hisz az augusztusban mért 3,9 százalékos infláció Európában a legnagyobb éves drágulási ütem. Az MNB – elvileg – a infláció elleni küzdelem letéteményese, így békeidőszakban nem lenne kérdés, hogy a keddi döntés kamatemelés lenne. Ám a GDP második negyedben 13,6 százalékkal esett, és gyors felpattanás is elmarad(t) a harmadik negyedévben – így optimistán nézve magyar gazdaság az idén 4,5-5,5 százalékkal csökkenhet. Egy kamatemelés azonban fékezné a kilábalást, ezért a keddi kamatdöntő ülés előtt nagy a piaci nyomás a forinton – nem lehet tudni, hogy az MNB követi-e a törvényben előírt feladatát, vagy elébe helyezi a gazdaság élénkítését.

Nemcsak a forintra, de a legnagyobb hazai bankra az OTP-re is rájár a rúd a tőzsdén: a múlt héten még 10 ezer forint felett kereskedtek a papírokkal, ma azonban 4,2 százalékos esés után 9590 forinton áll az árfolyam, sőt a nap elején 9500 alá is benézett a kurzus. Az OTP az elmúlt hetekben is inkább a gyengülés fele hajlott, azonban a kormány hétvégi döntése – meghosszabbítják bizonyos esetekben a hiteltörlesztési moratóriumot – rúgta le az árfolyamot.

Forrás: Népszava

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük