Müller Cecília

Visszatért az operatív törzs

Budapest Kormány koronavírus

Már június óta szünetel az operatív törzs addig jól megszokott rendszeres sajtótájékoztatója, azonban a jelenleg növekedésnek indult napi új fertőzések száma a kormány szerint indokolttá tette, hogy újra a képernyőkön láthassuk viszont Müller Cecíliát és csapatát. A mai friss adatok alapján az új fertőzöttek száma elérte a 809-et, amely bár soknak tűnik a júniusi napi 1-2 új fertőzöttekhez képest, azonban várható volt. Több szakértő is jelezte, hogy várható a második hullám. Müller Cecília állítása szerint, amíg tavasszal inkább az idősebb generáció tagjai voltak kitéve a fertőzésveszélynek, addig most a fiatalok, huszonévesek körében terjed rohamosan a vírus. A fiatalabb korosztály nagy része tünetmentesen vészeli át a vírust, így önhibájukon kívül tudják továbbadni azt. Többek között ennek is tudható be a magas fertőzésszám.

Az operatív törzs vezetője azt kéri, hogy az élet ne álljon meg Magyarországon, azonban mindenkit fegyelmezettségre szólít fel. A mai napon már elérte a majdnem 17 000 főt az igazolt fertőzöttek száma (16 920). A tisztifőorvos asszony kitért továbbá az influenza elleni védőoltásra is, amely október második felétől válik elérhetővé. A védőoltást a jövőben telefonos bejelentkezést követően lehet majd csak beadatni, szigorúan ügyelve arra, hogy az oltásra érkezők ne találkozhassanak egymással.

Új szabályok hétfőtől

Szigorítások léptek életbe a maszk használattal kapcsolatban is. A tömegközlekedési eszközök, taxik és üzletek mellett hétfőtől már a színházakban, mozikban és plázákban is kötelező lesz a maszk viselése. A maszkot is konkretizálják, a sál és kendő már nem számít elfogadott megoldásnak, csak a szabályos maszk, melynek takarnia kell az orrot és szájat is egyaránt. A maszk hiányát akár szankcionálhatják is.

Az országos tisztifőorvos tanácsai ugyanazok, mint amelyeket már az első hullám kapcsán megismerhettünk: kerüljük az embertömeget, a zsúfolt helyeket, felső légúti tünetekkel ne menjünk közösségbe, valamint figyeljünk az alapos kézmosásra. Továbbá azt is megemlítette, hogy nem szükséges otthon maradni, ezeket a szabályokat betartva élhetjük hétköznapjainkat.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük