Home office Szijjártó Péter-módra: Luxusjachtról dolgozik, aztán eltűnik

Kormány közélet

A magyar külügyminisztert az Adrián fotózták le Szíjj László jachtján. Miután észrevették, hogy felvételek készülnek a hajó utasairól, a hajó eltűnt a térképről.

Vasárnap Szijjártó arról írt a Facebookon, hogy

Az európai politikai közvéleményt továbbra is a minszki helyzet foglalkoztatja. Ma telefonon beszéltem is erről Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszter-kollégával.

Mindezt egy olyan képpel együtt posztolta, amelyen öltönyben, a telefonjával a kezében ül egy asztalnál.

Az Átlátszó cikke szerint ehhez képest Szijjártót ugyancsak vasárnap a Lady MRD-en, a Szíjj László által birtokolt máltai offshore cég tulajdonában lévő luxusjachton látták és fotózták az Adrián, Horvátországban, a Kornati-szigetek alatt, a szárazföldtől mintegy 15 kilométeres távolságra.

Szíjj az építőipari cégeivel rengeteg állami és önkormányzati megbízást elnyert az elmúlt években, Mészáros Lőrinccel is több közös cége van, és a Forbes legutóbbi gazdaglistája szerint a 4. leggazdagabb magyar.

A képeket egy gumicsónakból készítette az átlátszós újságíró, mikor pedig észrevették, a hajó legénységének két tagja jetskivel ment oda hozzá, hogy megtudják, miért készítenek felvételeket a hajóról és az utasokról.

A cikk szerint negyedóra múlva a Lady MRD-en kikapcsolták az AIS-t (Automatic Identification System), a tengeri navigáció legfontosabb berendezését, és a luxusjacht eltűnt a térképről.

Az üggyel kapcsolatban az Index több kérdést küldött el a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak:

  • Szijjártó Péter valóban magánrepülőn utazott-e Horvátországba? Ha igen, ki fizette ezt az utat?
  • Fizetett-e Szijjártó Péter azért, hogy a Lady MRD hajón töltse szabadidejét?
  • Mégiscsak furcsa, hogy a magyar állam külügyminisztere az ország egyik leggazdagabb, állami közbeszerzéseken folyamatosan nyerő vállalkozó yachtján piheni ki a fáradalmait. Miért pont ezt a hajót választotta Szijjártó Péter?
  • Miközben a yachton pihent, aközben Szijjártó Péter Facebook-oldalán többször is olyan kép jelent meg, amelyben öltönyben dolgozik. Nem aggályos-e, hogy miközben a külügyminiszter nyaral, olyan képeket oszt meg magáról, mintha dolgozna?
  • Tekintettel arra, hogy Szijjártó Péter a TEK-védelmét élvezi, elkísérték-e ide is a TEK munkatársai? Ha igen, akkor ez esetben kik állták az ő utazási költségeiket?

Forrás: Átlátszó, Index, Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük