Vidnyánszky érkezése ellenállást váltott ki a Színművészetin

Budapest közélet oktatás

Zsámbéki Gábor, aki 1979 óta oktatott színészosztályokat, felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Szeptember 1-től, az új kuratórium belépésétől kezdve már nem tanít ott. Mások is felmondtak, a HÖK pedig nem fogadja el a kuratóriumot.

Zsámbéki Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a kaposvári Csiky Gergely Színház legendás korszakának igazgatója, a budapesti Katona József Színház egyik alapítója és korábbi igazgatója azután mondott fel, miután kiderült, kik ülnek szeptember 1-jétől az egyetemet tulajdonló alapítvány kuratóriumában. Röviddel utána Gáspár Máté, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Elméleti és Művészetközvetítői Intézetének megbízott vezetője is közölte: lemond minden funkciójáról az egyetemen, ezzel tiltakozva a kuratórium személyi összetételéből kiolvasható hatalmi szándékok, a modellváltás elve és gyakorlati megvalósítása ellen.

Az ügy előzménye, hogy az egyetemet eddig fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium felállította azt a kuratóriumot, amely az egyetemet tulajdonló alapítványt vezeti majd szeptember 1-jétől, azaz a modellváltás után. 

AZ EGYETEM MINDEN FONTOS ÜGYÉRŐL, KINEVEZÉSÉRŐL, SZEMÉLYI, PÉNZÜGYI ÉS INFRASTRUKTURÁLIS KÉRDÉSÉRŐL DÖNTŐ ALAPÍTVÁNY ÖSSZETÉTELÉRŐL AZ SZFE JELENLEGI VEZETÉSE ÉS DIÁKSÁGA ÁLLÍTJA, HOGY SZINTE VÉLETLENÜL, EGY A MINISZTÉRIUMTÓL A SAJTÓHOZ ELJUTTATOTT KÖZLEMÉNY EGYIK FÉLMONDATÁBÓL ÉRTESÜLT.

Kik vannak a kuratóriumban?

A kuratórium vezetője az a Vidnyánszky Attila lett, aki színházi szervezete, a Magyar Teátrumi Társaság vezetőjeként hosszú ideje becsmérli az egyetemet. A kuratórium tagjai pedig a következők: Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a SLOVNAFT Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.

Vidnyánszky Attilának nem ez az első fontos kinevezése; eddigi címeit Schilling Árpád gyűjtötte össze a Facebookon: 

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház főrendezője, az Emberi Erőforrások döntés-előkészítő testületének, a Színházművészeti Bizottságnak elnöke, a színházművészet szakmai érdekeinek védelmét ellátó Magyar Teátrumi Társaságnak elnöke, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának művészeti rektorhelyettese, a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

(Azt el is felejtette megemlíteni, hogy Vidnyánszky indíthatta el a kormány által már a hivatalos cégbejegyzés előtt egymilliárd forinttal támogatott Déryné Programot is.)

Vidnyánszky az SZFE-n egyszer tartott egy kurzust, az ország másik, színészeket képző egyetemén, Kaposváron viszont volt intézményvezető, jelenleg rektorhelyettes, de kinevezésének történetében sok a különös részlet. 2011-ben nevezték ki a Kaposvári Egyetem címzetes egyetemi tanárává, annak ellenére, hogy semmilyen tudományos képesítése nem volt. 2012-ben ezért az egyetem tanszékeit átnevezték intézetekké, hogy Vidnyánszky intézményvezető lehessen, majd a „lex Vidnyánszkyként” elhíresült törvénymódosítás révén végül kinevezték egyetemi tanárrá: az új törvény szerint ehhez már nem kellett tudományos fokozat, a cím birtokolható lett Kossuth-díj révén is. Vidnyánszky ekkor az egyetem több korábbi oktatóját kirúgta; egy Csáki Judit korábbi tanszékvezető által indított perben a bíróság végül kimondta, ezt jogtalanul tette meg. (Vidnyánszky kaposvári ténykedését a Magyar Narancs foglalta össze nemrég.)

A kuratórium másik színházi tagja, Rátóti Zoltán a most felmondó Zsámbéki Gáborhoz hasonlóan volt a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója. Zsámbéki Gábort Babarczy László követte a pozícióban, majd egy évig Znamenák István színész vezette a színházat. 2008-ban a hírhedt „rombolni nem színházat építeni szívesen jönnék Kaposvárra” központozás nélküli mondatot tartalmazó pályázatával kinevezték a fideszes miniszteri biztos Schwajda Györgyöt, halála után vette át a színházat Rátóti; az ő igazgatása alatt jött el végül a színháztól a korábbi korszak több meghatározó alkotója.

„Ez diktátum”

A most minden egyetemi megbízásáról lemondó intézményvezető, Gáspár Máté részletes elemzésében azt írja: azért mond le, mert a kuratórium felállításakor szinte semmi nem valósult meg abból a szempontrendszerből, amely alapján az egyetem közössége szerint a tagokat választani kellett volna. „Ez a szempontrendszer egyszerre volt értékelvű és praktikus, képviselte az egyetemi ethoszt és szem előtt tartotta a valódi innováció személyi feltételeit. (…) A modellváltás előkészítésének erőltetett és diktátum-jellegű folyamatába tökéletesen illeszkedett, hogy az egyetemi javaslatra azóta sem érkezett semmilyen visszajelzés” – írja Gáspár.

A kuratóriumi tagság összetételét elemezve azt írja: szerinte egyetlen egy tagra sem illik, hogy „a magyar kulturális-tudományos közélet köztiszteletnek örvendő jeles személyisége” lenne, nem került be senki az egyetem elismert, sokszor akár világhírű, rengeteg szakmai díjjal elismert művészeket tagnak javasló listájáról, a kuratóriumban a filmes szakmát képviselő személynek nincs oktatási tapasztalata, ráadásul a kelleténél szerinte eggyel több olyan személy ül a kuratóriumban, aki „forrásbővítési-ingatlanfejlesztési gyakorlattal rendelkező befolyásos gazdasági ember”.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjainak tüntetése az egyetemük modelljét átalakító törvényjavaslat ellen 2020. június 21-én

A HÖK nem fogadja el a kuratóriumot

Az SZFE Hallgatói Önkormányzata is jelezte, hogy nem értenek egyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntésével. Mint írják, a hallgatók által korábban megfogalmazott, a modellváltás megvalósulásához elengedhetetlen feltételek egyike az volt, hogy az öt tagú kuratóriumba 3 tagot az egyetem szenátusa, 2 tagot a minisztérium jelöl ki, de kérésük nem teljesült.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Egyetem szenátusa által szakmai szempontrendszer alapján összeállított listáról egy jelölést sem vett figyelembe, és a korábbi ígérettel ellentétben az Egyetem egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között.A Hallgatói Önkormányzat a kuratóriumot nem fogadja el.

– írják a Facebookon

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotók: MTI, Index

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük