80. évében elhunyt Kósáné Kovács Magda

ellenzék közélet

Hosszan tartó, gyógyíthatatlan betegséget követően, életének nyolcvanadik évében, július 27-én elhunyt Kósáné Kovács Magda baloldali politikus, a Horn-kormány munkaügyi minisztere, volt európai parlamenti képviselő – írta meg a Népszava.

Kósáné pályáját irodalomtörténészként kezdte, előbb magyar–francia szakos középiskolai tanárként, majd a felnőttoktatásban, illetve a szakszervezetekben dolgozott. A rendszerváltáskor az MSZP színeiben politizált, az 1990-es választáson listán jutott be a parlamentbe. Később Józsefváros egyéni körzetben megválasztott képviselője volt, 1994-95-ben munkaügyi miniszter, 1996-tól az MSZP ügyvezető alelnöke. A 2004-es választáson került be az Európai Parlamentbe, ahol az Európai Szocialisták frakciójának alelnökévé választották. 2011-ben egyik alapítója lett a Demokratikus Koalíciónak, amelynek az elnöke, Gyurcsány Ferenc így emlékezett meg Kósáné Kovács Magdáról:

Elment egy angyal.
A tisztesség, a becsület, a felelősség angyala. Kósáné Kovács Magda. Az egyik legtisztességesebb politikusa a magyar hazának.
“Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.” – hangzik szállóigévé vált credója. És ő megfelelt az önmaga által állított mércének: tisztességes volt és annak is látszott.
Ha kellett, szakított, ha kellett küzdött. Csak egy dolog érdekelte: hűségesen szolgálni tisztességes hitét.

Szerény ferencvárosi lakásából szervezte, segítette a nehéz helyzetben levők, az elesettek ügyét. Semmi urizálás. Semmi zavaros háttér.
Baloldali volt. De nem dogmatikus. Nem régimódi. Franciás eleganciával és tudással és európai nyitottsággal mozgott itthon és Brüsszelben, aluljárókban és az Európai Parlament épületében.

Volt miniszter, magyar és európai képviselő, a Demokratikus Koalíció alapítója, tisztségviselője.

Pár hónapja találkoztunk utoljára. Édesanyám és Magda egy helyen szenvedték utolsó hónapjaikat. Egyazon betegségben. Fogta a kezemet és beszélt az országról. Egyenes mondatokban. Régi tűzzel. De mégis erőtlenül.
Ma elment.

Iszonyatos heteket élünk. Mennek el barátaink, akik mércét is jelentettek. Nekünk, a maradóknak.
Elment egy angyal. A tisztesség és becsület angyala. Mosolyod melege maradjon a szívünkben.
Ölellek Magda.
Mindhalálig!

A hírt családja tudatta a lappal, temetéséről később intézkednek.

Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük