A fővároshoz kerül Heller Ágnes és Fehér Ferenc hagyatéka

Budapest kultúra oktatás önkormányzat

​Egy új Budapesti Iskola Intézet létrehozását jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes. A budapesti székhelyű intézet alapításának első lépése Heller Ágnes és Fehér Ferenc hagyatékának Magyarországra hozatala. A hagyatékot az örökösök, Hermann Zsuzsa és Fehér György helyezte letétbe a Fővárosnál.

– A Budapesti Iskola filozófusainak, tanítványaiknak és pályatársaiknak munkássága és emlékezete a magyar kultúra és kulturális emlékezet része. Ennek gondozása, továbbgondolása érdekében

a Fővárosi Önkormányzat egy olyan intézetet hoz létre, ami kutathatóvá teszi majd Heller Ágnes és Fehér Ferenc hagyatékát.

A kezdeti szakaszban a hagyaték gondozásának helyszíne Budapest Főváros Levéltára lesz. Ennek a munkának a végén létrejön egy olyan intézet, ami a progresszív gondolkodás, a szellemi gazdagság és a kulturális sokszínűség otthona lehet – mondta el Gy. Németh Erzsébet.

Az intézetnek nemcsak hazai, hanem nemzetközi kapcsolatai is épülnek majd a jövőben külföldi egyetemekkel és kutatóintézetekkel.

– Heller Ágnes féltette a demokráciát, mindennél fontosabbnak tartotta a gondolkodás szabadságát és egész életében aktívan részt vett a társadalmi folyamatokról szóló beszélgetésekben. A Budapesti Iskola a szabadság és a humanizmus, a diktatúra elleni küzdelem iskolája volt – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester, aki örömét fejezte ki, hogy a Heller-Fehér hagyaték örökösei a főváros mai vezetését alkalmasnak és méltónak találták arra, hogy szüleik gondolatait, életművét gondjukra bízzák.

– Bármilyen nehéz pénzügyi helyzetbe is került a főváros, vannak erkölcsi kötelességei. Ilyen kötelessége a progresszív, demokratikus hagyományt ápolni –­ zárta szavait a főpolgármester, aki bejegyzésében még hozzátette: “Hatalmas megtiszteltetés, egyben kötelesség is, hogy Heller Ágnes örökösei megkeresték a Fővárost, hogy kezelésre átadják Heller Ágnes és Fehér Ferenc hagyatékát”.

Újpesti Hírmondó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük