Gulyás Gergely: Biztosan nem lesznek augusztus 20-i rendezvények

Kormány koronavírus politika

A kormány a szerdai ülésén főképp a járványhelyzettel foglalkozott, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A kormány arról döntött, hogy mivel főleg a nagyobb országokban, de a kisebbekben is nagyon eltérő a fertőzés mértéke régiónként, ezért úgy módosítják az országok színek szerinti beosztására hozott kormányrendeletet, hogy

ORSZÁGOKON BELÜL, RÉGIÓNKÉNT IS LEHET VÁLTOZTATNI A SZÍNEK BESOROLÁSÁN.

Azt cellainformációk alapján fogják ellenőrizni, egy-egy ország melyik régiójából érkezett a beutazó, de azt is csak akkor, ha szükséges, mert Gulyás szerint „szerencsére” az emberek nagy része igazat mond. Ha repülőtérre érkezik valaki a sárga vagy piros besorolású országokból, továbbra is érvényben maradnak a lázmérési szabályok. Ha külföldi jön ezekből az országokból, és felmerül betegséggyanú, akkor nem léphet be. Magyar állampolgár beléphet. Egyébként zöld jelzésű országokból is lesz szúrópróbaszerű lázmérés.

A BEUTAZÁSI RENDELETEK VISZONT NEM VONATKOZIK AZOKRA, AKIK MÁR REGISZTRÁLVA KIGYÓGYULTAK A KORONAVÍRUSBÓL. ÍGY ŐK SZABADON UTAZHATNAK.

A jelenlegi ismeretek szerint ugyanis a víruson átesett ember legalább fél-egy évig nem kaphatja el újra a betegséget.  

Gulyás szerint Horvátországnál abszolút indokolt és érthető, hogy zöld besorolású, mert ha megnézzük a többi környező országot, ott magasabb a fertőzöttek száma. Ha valaki a zöld Görögországból autóval jön, de közben átjön más besorolású országokon, akkor csak tranzitutakon közlekedhet.

A kormány arról is döntött, hogy tömegközlekedésen, boltokban, vendéglátóhelyeken továbbra is kötelező a maszk. Gulyás ezután bejelentette, hogy

AZ AUGUSZTUS 20-I ÜNNEPSÉGEK ÉS A TŰZIJÁTÉKOK ELMARADNAK,

idén nem is pótolják be őket. Gulyás szerint ez indokolt, mert a tömeges rendezvények hordozzák magukban a legnagyobb veszélyt. A miniszter szerint a tisztifőorvos és az operatív törzs döntött úgy, hogy a korlátozó intézkedéseknek maradnia kell, ezért is maradnak el a Szent István napi ünnepségek. Arról még nem született döntés, hogy a tűzijátékra elkülönített pénzzel ezután mi lesz.

AUGUSZTUS 15-IG MARADNAK A KORLÁTOZÁSOK AZ 500 FŐNÉL NAGYOBB RENDEZVÉNYEKRE, A TOVÁBBIAKRÓL VISZONT JÚLIUS 29-ÉN DÖNTENEK.

A tömegrendezvényekre vonatokozó döntés azt jelenti, hogy csak július végén dőlhet el több tucat nyár végére szervezett tömegrendezvény sorsa. Mivel augusztus utolsó hetére szerveznek egy csomó könnyűzenei fesztivált (B. My Lake, Strand, Fishing On Orfű, EFOTT, Veszprémi Utcazene Fesztivál, SZIN, Kolorádó), a kormány döntése még rosszabb helyzetbe hozta a szervezőket, hiszen alig két hetük marad a kormány döntéséhez igazodni. Ha a kormány elutasítja a korlátozás feloldását, az elképesztő terheket ró azokra az eseményekre, amelyeket a járvány miatt későbbi időpontokra tettek át.

Gulyás szerint ugyanakkor több érv szól ma amellett, hogy ne enyhítsenek július végén sem. Hozzátette,  ha augusztus végére sem változik a vírushelyzet, akkor a kormány be tud vezetni egy olyan támogatási programot, ami a magyar zeneipart támogatja, így a kormány nyitott arra, hogy a szektort segítse majd az őt ért veszteségek miatt.

Van egy nagy különbség a focimeccs és a zenés rendezvények között: az alkoholfogyasztás,

így pedig kevéssé tartják meg a távolságot az emberek a rendezvényeken, indokolta Gulyás a döntést, miután megkérdezték tőle, meccseket miért lehet tartani, rendezvényeket pedig miért nem.

Forrás: MTI, Index
Fotó: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük