Művészek, politikusok emlékeztek Cserdi elhunyt fiatal polgármesterére

közélet

Politikusok, ismert emberek, szervezetek sora emlékezett meg Cserdi polgármestere, Bogdán László halálhírére. A Parlamentben a képviselők is néma felállással tisztelegtek Bogdán emléke előtt.

Alföldi Róbert színész, rendező

“Ha a világ bármikor is jobbá és emberibbé tud válni, az csak az olyan különös embereknek köszönhető, mint amilyen Bogdán Laci volt.Az olyan embereknek, akik sem istent, sem embert nem ismerve – és ugyanakkor Istent és embert is sokkal jobban ismerve, mint talán bármelyikünk –, csak mennek előre, tűzön és vízen át, erővel, – szinte már fájó erővel, de mennek, mert tudják, hogy hova kell eljutni ahhoz, hogy a világ jobb és emberibb legyen.”

Kaltenbach Jenő jogász, volt kisebbségi ombudsman

“Bogdán László Cserdi polgármestere, a hírek szerint, önkezével vetett véget az életének. Sokkoló hír! Talàn nem mindenki osztja a véleményemet, ha azt írom, hogy a hazai cigányság egyik kiválóságát, ikonikus alakját vesztette el. Tudom a romák között megoszlott a vélemény róla, de a falujával produkált teljesítmény önmagáért beszél, és aligha vitatható. Nyugodjék békében!”

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, volt miniszterelnök

“Bogdán Laci barátom volt. Gyászolom és nem értem. Nem értem, hogyan jutott erre az iszonyatos döntésre. Hajnalban hívtak, hogy mi történt. Ó édes Istenem! Őszintén nem értem. Csinált egy élhető falut. Mondjuk ki: egy cigányfalut, ahol tisztességben éltek az emberek. Dolgoztak, tanultak, vigyáztak egymásra. Minta lett. Példa. Sokaknak. Küzdött sokakkal. Saját cigány közösségével, az őt meg nem értőkkel, a legújabb beruházással szemben ügyeskedőkkel. De jól bírta. Ha baj volt, segítséget kért. És legtöbbször tudtunk segíteni. Most mégis elfogyott. 
Imádni való kedvese van. Volt. Ani. Ani édesanyja egy fantasztikus cigányéttermet csinál Pécsen. Szeretetre méltó emberek. 
Semmit nem értek. Gyászolom Lacit és mérges vagyok. Miért mentél el?! És miért nem vettük észre, hogy ennyire bajban vagy?!”

Karácsony Gergely főpolgármester

“Amikor legutóbb Cserdiben jártam, Lacitól kaptam egy gyönyörű fotót. A fotón Cserdi legidősebb polgára, egy gyönyörű, idős cigányasszony látható. Azt mondta, azért adja nekem ezt a fotót, hogy mindig emlékeztessen arra, hogy a cigányok csak nagyon ritkán élnek meg ilyen szép kort, és a rövidebb életük alatt is rengeteg terhet cipelnek.
Bogdán László, Cserdi polgármestere is cipelte ezeket, de nem csak ezeket. A sajátjaiét, a falujáét, sőt mindannyiunk közös terheit: a szegénységet, a kirekesztést, a jövőtlenséget, a dogmákat. Olyan terheket, amikről már rég meg kellett volna szabadítanunk magunkat, de mi az elcseszett évtizedek alatt csak pakoltuk vissza ezeket – mások vállára.”

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere

“Közös beszélgetéseink, közéleti szerepléseink ellenére búcsúzóul azt a képet választottam róla, amikor életem legerősebb lecsóját ettem vele Cserdiben, amit Laci édesanyja készített. Ugyanis a sikeres polgármester, az ENSZ-ben is felszólaló aktivista, a cigány brand megalapításán fáradozó vállalkozó, a falujában sokakat munkához, tanuláshoz, fürdőszobához és egy szebb, tisztább és emberibb élethez segítő politikus mellett Laci nagyon is ember volt. Művész, barát, szívvel-lélekkel látó testvére minden cigány és nem cigány magyar embernek.”

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: illusztráció (Pixabay.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük