Bonyolult utazási szabályok léptek érvénybe

egészség Kormány koronavírus

Kedden éjfél után lépnek életbe azok a beutazási korlátozások Magyarországon, amelyeket a kormány rendelt el a koronavírus-járvány második hullámának elkerülésére. A megjelent rendeletben furcsa módon olyan országok is piros besorolást kaptak, ahol alig vannak fertőzöttek, miközben például az Egyesült Államok csak a kevésbé súlyos helyzetet jelentő sárga jelzést kapta. Az operatív törzs válasza szerint a besorolás igazodik az uniós helyzetmegítéléshez. Miután a többi uniós ország is korlátozásokat vezetett be, nehéz kerülőúton kijátszani a magyar rendeletet: aki Ausztria vagy Szlovákia felől akarna ide jönni, az mindkét országban könnyen karanténba kerülhet.

Az elmúlt hetekben sorban jöttek a hírek arról, hogy egyes országokban hogyan emelkedik újra a fertőzöttek száma. Nálunk jó a helyzet, de a világban rosszabb, mint valaha. A WHO szerint az utóbbi 24 órában 230 370-nel emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma a világban, a legtöbb új fertőzöttet az Egyesült Államokból, Brazíliából, Indiából és Dél-Afrikából jelentették. 

Ahogy korábban Kína, Dél-Korea vagy más országok példáján látható volt, a sikeresen kezelt járvány után több helyen azért kezdett el újra emelkedni a fertőzések száma, mert a vírus külföldről érkezett. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján azt mondta: a beutazási korlátozás célja nem a szabadság korlátozása, hanem az, hogy Magyarországon belül a nagyobb járvány elkerülésével lehessen fenntartani a szabadságot. 

Az országos tisztifőorvos egy elsőre jól átlátható rendszert dolgozott ki arra, mely országokból érkezők jelenthetnek veszélyt Magyarországra:

  • a zöld jelzésű országokban az aktuális fertőzés mértéke alacsony,
  • a sárga jelzésű országokban kevésbé súlyos,
  • a piros jelzésű országokban a fertőzöttség mértéke súlyos

A színezés néhány ország esetében igencsak nehezen érthető: 

  • Az Egyesült Államok sárga jelzést kapott, holott az egész világot tekintve máig itt a legtöbb a fertőzött és a haláleset, és a júniusi csökkenés után mostanra még magasabbak lettek a napi új esetszámok. Most már naponta átlagosan 40-60 ezer új fertőzöttet regisztrálnak. A második hullám még nagyobb, mint az első. 
  • Eközben Kanada piros besorolás alá esik, holott ott a májusban levonuló csúcs után nem látszik emelkedés, és a napi új esetszám átlagosan 300 körül van. 
  • Piros jelzéssel szerepel az országok listáján Thaiföld is, ahol május eleje óta vagy nincs új eset, vagy napi 1-10 közötti az új esetek száma.
  • Ugyanígy nehezen érthető Új-Zéland piros zónába sorolása is. A szigetországban eleve alacsony volt a fertőzések és a halálesetek száma, és április 27. óta vagy egyáltalán nincs új fertőzött, vagy elhanyagolható az új fertőzöttek száma. 
  • Európában Olaszország zöld jelzést kapott. Igaz, már nem olyan súlyos a helyzet az országban, mint március és május között, jelentősen sikerült is leszorítani a fertőzések számát, de most is naponta átlagosan 200-nál több új esetet regisztrálnak.
  • Szintén zöld jelzést kapott a 4 millió lakosú Horvátország, ahol az újonnan regisztrált fertőzöttek száma alapján készült grafikon szintén egy klasszikus második hullámot mutat – a korábbinál magasabb esetszámokkal. Igaz, itt csak napi 50-100 esetről beszélhetünk, és az új fertőzések nagyrészt családi összejöveteleken, esküvőkön, keresztelőkön történtek. 
  • Ehhez képest viszont sárga besorolást kapott az 5 milliós Norvégia, ahol május eleje óta nem ment 50 fölé az új esetek száma, az tartósan 10-15 körül van csak, és legutóbb mindössze 9 új esetet regisztráltak. Az országban közben folyamatosan tesztelnek, már 380 ezer körül jár az elvégzett tesztek száma. 

Forrás: Index, MTI
Grafikon: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük