Az Újpestről 1944-ben elhurcolt mártírok ezreire emlékeztek

közélet önkormányzat Újpest vallás

Csaknem 20 ezer honfitársunkat deportálták Auschwitzba 1944-ben Újpestről, zsidó vallásuk miatt. Az irtózatos bűntett soha nem merülhet feledésbe. Az önkormányzat pénteken a Mártírok úti vasúti sorompónál és az emléktáblánál emlékezett beszédekkel, versekkel és fáklyás felvonulással, majd a végén fekete léggömböket engedtek a magasba. A zsidó hitközség vasárnap emlékezett a holokauszt újpesti áldozataira kerületünk zsinagógájában.

A fáklyás felvonulás a Mártírok útjának végén lévő vasúti sorompónál kezdődött, ugyanis 1944. július 11-én (tamuz 20.) itt kezdték meg 18 ezer újpesti – és velük együtt a rákospalotai, szigetmonostori, leányfalui, pócsmegyeri, tahitóthfalúi, visegrádi – zsidók deportálását. Itt Iványi János, az Újpesti Helytörténeti Alapítvány kuratóriumi elnöke mondta el a Szöllősy Marianne, a Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény vezetője által összeállított nyitóbeszédet.

Iványi János

– Pontosan 76 évvel ezelőtt, a mai Mártírok útján terelték ide az újpesti zsidókat, hogy bevagonírozzák és elszállítsák őket a náci haláltáborokba. Csak azért, mert zsidó vallásúak voltak. És noha az 1941-es népszámlálás során a városban kevesebb, mint 11 ezer ember vallotta magát zsidónak, mégis majdnem 20 ezer embert szállítottak el, mert a jóval korábban kikeresztelkedetteket is ideszámították, hogy ezzel teljessé tegyék Újpest “zsidótlanítását”, megalkotva ezt a rettenetes fogalmat – mondta Iványi János.

Déri Tibor polgármester, Bedő Kata, Kanász-Nagy Máté és Trippon Norbert alpolgármesterek, továbbá Varju László, Újpest országgyűlési képviselője

Ezt követően a menet a haláltáborok krematóriumaira emlékeztető fáklyák lángja alatt vonult a vasúttól a Mártírok útjának elején lévő emléktáblához, azaz fordítva tette meg az utat, szimbolikusan a halálból vissza az életbe, mint erre beszédében később Szerdócz Ervin, a Budapesti Zsidó Hitközség Újpest-Rákospalotai templomkörzetének rabbija fel is hívta a figyelmet.

Fáklyagyújtás

A Mártírok útjának elején található emléktáblánál Kósa Lajos színművész megzenésített Radnóti Miklós-verseket adott elő Szűts István zeneszerző szintetizátor-kíséretével.

Szűts István és Kósa Lajos

Az önkormányzat nevében Trippon Norbert alpolgármester szólalt fel, arra emlékeztetve, hogy 76 évvel ezelőtt ugyanilyen békés és csöndes nap lehetett, mégis milyen borzalmak történtek.

– Ami 76 évvel ezelőtt történt, az mai ésszel elképzelhetetlennek tűnik, pedig

manapság is érezni a levegőben az emberi gyűlölet, a rasszizmus és az antiszemitizmus kénes szagát. 

Mindaz, ami 1944 forró nyarán történt, sokak számára akkor is elképzelhetetlennek tűnt, mégis megtörtént – emlékeztett Trippon Norbert.

Trippon Norbert

– Nincs mentség az ördögi terv kiagyalóinak és végrehajtóinak, de nincs mentség azoknak sem, akik e gonosz terv végrehajtásában segédkeztek, köztük magyaroknak és a magyar hatóságoknak – jelentette ki az alpolgármester.

Végül Szerdócz Ervin főrabbi emlékezett meg az 1944. július 11-én történtekről.

– Elképzelhetetlen borzalmak történtek, olyan borzalmak, amelyek kollektív neurózist okoztak nem csupán azoknak, akik mindezt a poklot átélték, hanem azok gyermekeinek és unokáinak is. Eltelt 76 év, de a sebek ma sem gyógyultak be, a fájdalom ma is eleven – mondta a főrabbi.

Szerdócz Ervin

Ezt követően koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál, majd az áldozatok emlékére fekete léggömböket engedtek a magasba.

Megemlékezés a zsinagógában

Vasárnap az újpesti Berzeviczy utcai zsinagógában tartottak emlékező gyász-istentiszteletet az Újpestről, Rákospalotáról, Pestújhelyről és Szentendréről elhurcoltak és meggyilkoltak emlékére. A gyászbeszédet Szerdócz Ervin főrabbi mondta. A gyász-istentiszteleten részt vettek Varju László és Hajdu László országgyűlési képviselők is.

Újpesti Hírmondó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük