Varju László: Orbánék miatt emelkednek az egekbe az élelmiszerárak

gazdaság Újpest

Több mint 20 százalékkal többet kellett fizetni az idén júniusban a párizsiért és a kolbászért, mint egy évvel korábban, a szalámi és a sonka pedig majdnem 11 százalékkal drágult – derül ki a KSH friss havi jelentéséből. Varju László, Újpest országgyűlési képviselője, az országgyűlés Költségvetési Bizottságának elnöke szerint a megoldás csakis az euró bevezetése lehet.

Tavaly június óta az élelmiszerek, a szeszes italok, illetve a dohányáruk ára ugrott meg jelentősen. Előbbieké 7,8 százalékkal emelkedett, ezen belül a burgonya, a friss zöldség, a friss hazai és déligyümölcs együttesen 18,1 százalékkal drágult.

A sertéshúsért 17, a cukorért 14,2 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy éve.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 6,7, ezen belül a dohányáruké 11,1 százalékkal emelkedett. Az üzemanyag azonban éves alapon még mindig 11,6 százalékkal olcsóbb.

Gyenge a forint

Az elemzőket nem lepte meg az adatsor, éppen ilyen mértékű inflációra számítottak. A gyorsulás mögött egyértelműen az üzemanyagok egy hónap alatt bekövetkező jelentős drágulása áll. A tartós fogyasztási cikkek ára eközben már 1,6 százalékkal magasabb, mint egy éve, erre utoljára 2016 elején volt példa. Ennek oka részben részben a forint gyengülő árfolyama. 

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint a következő hónapokban az üzemanyagárak további emelkedése, az újbóli jövedékiadó-emelés, a közterületi parkolás ingyenességének megszűnése miatt az infláció tovább élénkülhet, és őszre átlépheti a 3 százalékos jegybanki célértéket. Az idei év egészére 3,2 százalékos inflációval számol, míg jövőre 2,8 százalékkal.

Euró kell!

– Egekben az élelmiszerárak a magas infláció miatt, Orbánék miatt hónapról-hónapra drágul minden a boltokban! Hosszútávon csak úgy állíthatjuk meg őket, ha bevezetjük az eurót! – jelentette ki online sajtótájékoztatóján Varju László. Újpest országgyűlési képviselője szerint Magyarországon egyedüliként lényegében nem volt érdemi válságkezelés, a magyaroknak még az élelmiszerárak rohamos emelkedésével is szembe kell nézniük.

– A drágulás egyenes következménye a kormány gazdaságpolitikájának.

A megoldást rövid távon a forint erősítése, hosszú távon pedig az euró bevezetése jelenti!

– közölte Varju László.

A teljes sajtótájékoztató alább látható:

Újpesti Hírmondó
Fotó: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük