Élőlánccal tiltakoztak a Hajógyári sziget beépítése ellen – bemutatjuk a terveket

Budapest környezet Újpest

Szerdán kora este civilek – Óbudai Kutyás Egyesület – szervezte tüntetés volt a Hajógyári-szigeten a kormány beépítési tervei ellen. A demonstráción jelen volt Kiss László III. kerületi polgármester, Trippon Norbert újpesti alpolgármester, és megjelent Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes is.

Kiss László, a III. kerület polgármestere szerint a szigetet meg kell tartani zöldterületnek, ahol nem kell új épületeket meg gátakat felhúzni. De ha a kormány olyan fejlesztést szeretne, amely jó a szigetnek, a kerületnek és a budapestieknek, akkor arról Óbuda-Békásmegyer hajlandó tárgyalni.

– Korábban sosem látott akarategység van a III. kerületi és a fővárosi önkormányzat között abban, hogy a Hajógyári-szigetet még inkább a zöld környezetre, pihenésre vágyók, a családok és kutyások helyévé kell varázsolni. Pont ezért épült a szigetre szabadidőpark is. Vagyis meg kell tartani a terület zöld, természeti jellegét, szemben a kormányzat beépítésekről, új gátkialakításról és fakivágásokról szóló tervével. Erről Óbuda-Bákásmegyer önkormányzata már tárgyalt Karácsony Gergely főpolgármesterrel – mondta Kiss László, a III. kerület polgármestere.

Kiss László

A demonstrálással Kiss László szerint a tiltakozók jelzik: nem szeretnék, ha a Hajógyári-sziget építési telekké válna, azt viszont szeretnék, ha a kormány haladéktalanul tárgyalásokat kezdene, hogy előadhassa, mi a valódi célja a projekttel.

Trippon Norbert

“A nagyrétet körbeállva mutattuk meg az összefogás erejét, azt, hogy számunkra – a kormánnyal szemben – fontosak a Hajógyári-sziget természeti értékei, a fák” – írta posztjában Trippon Norbert újpesti alpolgármester. Hozzátette: “Újpestiként azért tartottuk fontosnak, hogy sokan részt vegyünk ezen az eseményen, mert a IV. kerületi városvezetés is egy zöld karakterű önkormányzat, számunkra is fontos a fák és a természeti értékek megőrzése.”

Sportakadémiát akar a kormány, ezer fát kivágnának

A Hajógyári-szigetre a kormányzat kajak-kenu sportakadémia építene, valamint azt megvédendő, gátat, védműrendszert is, hiszen a sziget jelenleg árterület, minden nagyobb árvíznél elönti a Duna. Az árteret átalakító beruházás ezer fa kivágásával járhatna. A WWF Magyarország álláspontja szerint a beruházás nemcsak egy újabb értékes városi zöldfelület beépítése miatt káros, de a Duna erősen beszűkített árterének további csökkentése sem bölcs döntés a klímaváltozás hatásainak árnyékában.

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet arra figyelmeztet, hogy ez a projekt az aktív ártér beszűkítésével jócskán megnöveli Budapest árvíz-veszélyeztetettségét. A tervek szerint gátakkal körbevett sziget árvíz idején gyakorlatilag olyan lenne, mint egy Dunába mártott lavór, ami önmagában is jelentős árvízkockázatot jelent a szigeten. 

A Hajógyári-sziget klímakockázati tanulmányából kiderül, hogy a beruházás 650-1000 darab idős fa kivágásával járna. Karácsony Gergely főpolgármester már korábban azt mondta, nem jöhet létre a beruházás a szigeten a zöldfelületek indokolatlan kivágásával.

Összeállította: Újpesti Hírmondó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük