Ma mekkora lesz a koronavírus okozta gazdasági válság?

gazdaság koronavírus

Bár a téma véresen komoly, hiszen egzisztenciák, karrierek vagy egyszerűen és szomorűan az emberek megélhetése függ tőle, komoly intézmények sora ad egymásnak ellentmondó prognózisokat. Igaz, a modern közgazdaság még nem találta magát szemben olyan szituációval, amelyben a többé-kevésbé bevált előrejelzési módszerek nem, vagy csak alig műkődnek.

Ezúttal londoni makrogazdasági elemzők szerint a legfrissebb aktivitási adatok arra vallanak, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítményét a koronavírus-járvány

a korábban vártnál kisebb mértékben vetette vissza a második negyedévben.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics kedden bemutatott, felülvizsgált előrejelzési csokrában közölte: saját számítási modellje azt mutatja, hogy a gazdasági aktivitás január és április között Németországban 15 százalékkal, Franciaországban és Spanyolországban 30 százalékkal, Olaszországban 40 százalékkal zuhant.

A ház szerint azonban az újabb adatokból levezethető számításokból feltételezhető, hogy

júniusban az egész euróövezetben a válság előtti szintre emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, az ipar és az építőipar pedig a veszteség felét behozta.

Mindezek alapján a Capital Economics londoni elemzői közölték: az általuk eddig várt 20 százalék helyett 12,5 százalékos negyedéves összevetésű euróövezeti GDP-zuhanást valószínűsítenek a második negyedévre.

MTI
Fotó: mézeskalács.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük