Az ÁSZ lassan mást sem csinál, mint a DK-t vizsgálja

ellenzék közélet politika

Egy soron kívüli vizsgálatot is elrendelt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Demokratikus Koalíciónál (DK), így egyszerre három eljárás zajlik a pártnál.

„Mikor azt hittük, hogy megláttuk a fényt az alagút végén, soron kívül kaptunk egy újabb vizsgálatot az Állami Számvevőszéktől” – mondta a Népszavának Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója.

A DK-t május végén szankcionálta az ÁSZ az állami párttámogatás felfüggesztésével, mert szerintük nem tudták igazolni a támogatások 2017-2018. évi jogszerű felhasználását. A párt szerint a 2018-as tűzvészben elégett dokumentumokra nem volt tekintettel a szervezet, de most benyújtották azt az intézkedési tervet, amit ha elfogadnak, akkor ismét megkaphatják a zárolt 207 millió forintos évi támogatást.

Emellett rendelték el a 2019. évre vonatkozó vizsgálatot, bekérték egyebek mellett a könyvelési adatokat és szerződéseket. Mivel egy egyszerű levélben szólították fel őket a dokumentumok átadására, kétségeik vannak az eljárás jogszerűségében, de jóhiszeműen inkább együttműködtek.

És még mindig tart a pártalapítványuk vizsgálata, aminek dokumentumait szintén érintette a tűzvész. „Bizonytalanságban vagyunk” – mondta Sebián-Petrovszki.

De nem csak a DK-nak van ügye az ÁSZ-szal. „Még mindig a NAV-nál vannak azok a lefoglalt szerződések és számlák, amit az augusztusban kezdődő ÁSZ-ellenőrzésen be kellene szolgáltatnunk” – ezt Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja mondta a Népszavának.

Az Állami Számvevőszék közleményben reagált a Népszava cikkére. Mint írták, az ÁSZ nem rendelt el semmilyen „soron kívüli újabb vizsgálatot” a DK-nál, hanem “esélyt adott arra, hogy a Demokratikus Koalíció törvényesen működjön.” 

Forrás: Népszava
Fotó: illusztráció (Pixabay/Obsahovka)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük