Ungár Klára: A járvány ideje alatt is folytattuk a fejlesztéseket

egészség interjú Újpest

Az Újpesti Szakrendelő igazgatóját kérdeztük.


– Amikor elvállalta ezt a megbízatást, nyilván nem számított könnyű munkára, de ami következett, azt hiszem, meghaladta legrosszabb álmait is…

Szerencsére nincsenek rossz álmaim. És voltam már ennél rosszabb helyzetben is. Tény: nem volt könnyű, hogy egyik napról a másikra egy világjárvány közepén találtuk magunkat. Igazából az volt nehéz, hogy az épphogy elkezdett fejlesztések akadtak meg.  Hadd emlékeztessem, hogy január végén az önkormányzat egyhangúan fogadta el az egészségügyi fejlesztési szakmai tervünket. Az ezt követő másfél hónapban

nagyon sok minden indult a rendelőben: teljesen átalakítottuk az informatikai rendszert, elindult az új honlap és elkezdődött a munka annak érdekében is, hogy csökkentsük a várólistát, többek között az ultrahangon és a mammográfiai szakrendelésen.

De visszatérve a rossz álmokra: a kialakult helyzetben nem volt más választásunk, mint alkalmazkodtunk és végeztük a munkákat. Ennél sokkal rosszabb, ha minden szakmaiságot nélkülöző, megalapozatlan  támadások érnek. 

– Így a járvány hivatalos végén hogyan látja, melyek voltak azok a döntések, amelyek segítettek kordában tartani a fertőzéseket?

A járványügyi intézkedésekben nem volt pardon. A feladatunk kettős volt: egyrészt garantálni a lehető legnagyobb biztonságot a pácienseknek meg a frontvonalban dolgozó kollégáinknak egyaránt, másrészt pedig végrehajtani a miniszteri rendeleteket. Ez utóbbiak alapján számos rendelést szüneteltetnünk kellett. Ez lelkileg nagyon megterhelő volt, hiszen

éppen azt kellett korlátoznunk, ami a feladatunk: a gyógyítást.

A fertőzés megfékezésében számos döntés született. Információim szerint Budapesten szinte elsőként vezettük be a rendelőbe érkezők egészségügyi ellenőrzését, kikérdezését. Folyamatos volt a fertőtlenítés és nagyon nehéz körülmények között, de sikerült biztosítanunk munkatársainknak a megfelelő védőfelszereléseket is. Szintén a járvány megfékezését szolgálta, hogy saját költségünkön elvégeztük mindazon kollégáink Covid szűrését, akik a járvány ideje alatt is dolgoztak. Fontos azt is említeni, hogy Újpest lakossága fegyelmezetten vette tudomásul a változásokat. Ezt köszönöm nekik. 

– Kásler Miklós rébuszba hajló levelei szereztek önnek ideges perceket?

Nem könnyen leszek ideges, inkább az egész egészségügyi szakma felé volt üzenetértéke annak, hogy a miniszter úr kizárólag pénteken este vagy hétvégén levelezett velünk.

 – A járvány után egy egészségtudatosabb és egészségesebb Újpestünk lesz?

Munkatársaimmal együtt azon vagyok, hogy ez így legyen. A járvány ideje alatt is folytattuk a fejlesztéseket, amik már éreztetik a hatásukat: a távleletezés bevezetésével a felszabaduló munkaidőt más vizsgálatok elvégzésére tudjuk fordítani. Ennek már most látható eredménye, hogy

a mammográfiai szakrendelésen megszűnt a várólista és néhány hónapon belül ugyanez várható az ultrahang esetében is.

Nagyon komoly eredmény, hogy a járvány alatt milyen sokan tornáztak az EFI online adásai alatt. Köszönet nekik is ès az alkalmazkodò ùjpestieknek is! Rendszerszerûen megtartjuk a telefonos konzultációs lehetôséget, amivel még most is több betegünk él is. 

Ungár Klára lesz szezonzáró Európa Klubunk szombati vendége, amelyet ezúttal már nem online módon, hanem élőben, a biztonsági szabályok betartásával rendezünk meg. Ott is lehet tőle kérdezni.
EURÓPA KLUB
2020. július 4., szombat 9.30 óra, Templom u. 10.

Újpesti Hírmondó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük