Ne jusson a Hajógyári sziget is a Városliget sorsára

Budapest Kormány környezet

A Párbeszéd társelnöke és a III. kerület DK-s polgármestere közösen tiltakozott a kormány Hajógyári-szigetre tervezett beruházásai ellen.

A Népszava kedden számolt be arról, hogy a kormány a Hajógyári-szigeten egy védműrendszert akar építeni valamint egy kajak-kenu sportakadémiát kíván létrehozni. A lap a hatástanulmány alapján azt írta, hogy a védműrendszer megépítése során akár 950-1000 fát is kivághatnak, ráadásul a sziget teljes megvédése 9 centiméteres vízszintemelkedést okozhat a Duna óbudai mellékágában.     

A Párbeszéd frakcióvezetője úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök és NER-csapata újra feni a fogát az óbudai Hajógyári-szigetre, amit megint megpróbálnak beépíteni. Szabó Tímea felhívta a figyelmet, hogy a nyilvánosságra hozott tanulmány elkészítői is komoly lakossági ellenállással számolnak, hiszen pontosan tudják, hogy már megint környezetpusztításra készülnek.
– A kajak-kenu központ megépítése nem más, mint Orbán Viktor lopakodó olimpiai pályázatra való felkészülése – jelentette ki a III. kerület országgyűlési képviselője.
 

A beruházásnak olyan káros következményei is lehetnek, amelyekkel a hatástanulmány készítői és a kormányzati szervek sem számolnak. A mobilgát felduzzasztaná a vizet, ezért egy esetleges árvíz elöntené a Római-partot és az Észak-budai partszakaszt.

Amennyiben a szigetre egy lakóparkot is terveznének, akkor ott több ezer autó megjelenésével lehet számolni, ami újabb dugókat okozna, növelné a légszennyezettséget és a zajterhelést – közölte.
 

Kiss László, Óbuda-Békásmegyer DK-s polgármestere azt mondta, hogy az elmúlt évtizedekben, évszázadokban a fővárosnak kialakultak a funkciói,

a harmadik kerület pedig egy nagy, a természetet kedvelő közösség, ami élni szeretne a városában.

Ehhez pedig szükségesek olyan terek, ahol hozzá tudnak jutni egy kis szabadsághoz, frissességhez – tette hozzá.

A Hajógyári-szigetet naponta ezrek látogatják, oda az emberek, a családok kikapcsolódni mennek, ezért ott nem betonszörnyeket és gigaberuházásokat szeretnének látni – emelte ki véleményét.

A polgármester végül mindazok támogatását kérte, akik szeretik a Hajógyári-szigetet. Leszögezte, az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a terület a családoké, a közösségé maradjon.

A főpolgármester is megcszólalt

„Újabb fővárosi zöldterületet kell megvédenünk az átgondolatlan pusztítástól” – kommentálta a főpolgármester a Hajógyári-sziget ezer fájának kivágásával számoló árvízvédelmi tervet. Karácsony Gergely a Hajógyári-sziget zöldjét Kiss László óbudai polgármesterrel közösen tervezi megvédeni. Hangsúlyozta:

„olyan beruházáshoz, amely a kormányhivatal tervei szerint is 1000 fa kivágásával, a zöldfelület megcsonkolásával járhat, sem a főváros, sem a kerület polgármestere nem járul hozzá.”

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük