Újabb bizonyíték, hogy a britek öngólt lőtték a Brexittel

Európai Unió kereskedelem

Sok termék ára emelkedne, ha nem jönne létre megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Királyság új kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalásokon.

Szabó Barnabás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója emlékeztetett: június 23-án volt a negyedik évfordulója annak, hogy a britek népszavazáson döntöttek arról, el szeretnék hagyni az Európai Uniót.     

Szabó Barnabás azt mondta: ha nem születik megállapodás az Európai Unió és Nagy-Britannia új kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalásokon,  januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályai szerint folytatódna a kereskedelem az EU és a britek között. Ennek következtében nagyon sok termék ára nőne.

A megállapodás hiánya az Egyesült Királyságnak lenne hátrányos. A britek exportjának körülbelül ötven százaléka ugyanis az Európai Unióba irányul, fordítva azonban jóval kisebb ez az arány.

A német kancellár a korábbiaknál keményebb hangot ütött meg az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése, illetve főként a Theresa May korábbi brit miniszterelnök által kialkudott kereskedelmi megállapodások londoni elvetése miatt.

Az Egyesült Királyságnak együtt kell élnie a [szoros kereskedelmi kapcsolatokat biztosító] megállapodás elvetésének következményeivel

– jelentette ki Angela Merkel. A kancellár egy sajtóbeszélgetésen vett részt, amely részben a brexit utáni EU-brit kapcsolatokról is szólt. Elmondta, hogy az elmúlt három évben ő személyesen is sokszor kifejezte azt a szándékát, hogy a kilépés után is szoros gazdasági kapcsolatokat alakítsanak ki Nagy-Britanniával, de arra utalt, hogy a britek sorozatos ellenállása miatt ez a hajó már elment.

MTI
Illusztráció: www.ecfr.eu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük