Ma milyen válságot jósolnak nekünk? Rosszabbat is, jobbat is

gazdaság

Ember legyen a talpán, aki a naponta változó gazdasági prognózisok között eligazodik. Az előrejelzések már-már a tenyérjóslás szintjére redukálódtak, de az is igaz, hogy a modern közgazdaság még nem találta magát szemben olyan szituációval, amelyben a többé-kevésbé bevált előrejelzési módszerek nem, vagy csak alig műkődnek. Igaz, azért 2008-ban sem álltak a helyzet magaslatán.

A JP borúlátó

A JP Morgan elemzést adott ki a koronavírus-járvány hatásairól az európai, közel-keleti, afrikai gazdaságra. Eszerint igazán mély recessziót élhetett át az elmúlt hónapokban a magyar gazdaság – számolt be a Portfolio. A bank szerint a legnagyobb zuhanást a magyar, a román és a török ipari termelés szenvedte el eddig a koronavírus-válságban, Magyarországon és Romániában nem csak az autógyártás, hanem a többi iparág is hirtelen zuhant nagyot.

A kiskereskedelmi forgalom viszont Magyarországon nem esett akkorát, mint számos más országban, mivel nálunk enyhébbek voltak a korlátozások. 

A fogyasztói bizalomban már nem állunk ilyen jól, a JP Morgan szerint ez nálunk esett a legnagyobbat a járványos időszakban.

A Fitsch már vidámabb

Ezzel szemben a  Fitch Ratings szerint Magyarország makrogazdasági teljesítménye stabilabb és erősebb a térségi államoknál, és a magyar gazdaság gyorsan ledolgozza az idei visszaesést.

A tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai térség gazdaságait is komolyan megterheli az idén a koronavírus-járvány, a régióban azonban az év második felétől már fellendülés, jövőre lendületes növekedés várható – áll a Fitch Ratings pénteken Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében.

A Fitch Ratings a magyar gazdaságban 2020-ra 5,9 százalékos GDP-csökkenést, 2021-re 5,4 százalékos növekedést valószínűsít.

Újpesti Hírmondó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük