Karácsony: A kormány szorosabban tartja pisztolyt a városvezetés fejéhez

Budapest Kormány

A veszélyhelyzet óta először ülésezett a fővárosi közgyűlés, ahol Karácsony Gergely expozéjában köszöntötte a képviselőket, foglalta össze az elmúlt hónapok eseményeit és jelölte ki a Budapest újraindításához szükséges lépéseket.

A főpolgármester a kormányzati megszorításokról sem hallgatott. Karácsony rögtön az elején beszámolt arról, hogy mekkora vesztességgel járt a járványhelyzet a főváros számára:

a BKK várható vesztesége 20-30 milliárd forint,

a főváros cégeinek veszteségei (fürdők, FKF) szintén több milliárdra rúgnak, az elmaradó iparűzési adóbevételek mértékével csak ezután szembesülünk. A bevételkiesés ellenére

a kormány nemhogy támogatni akarja az önkormányzatokat, mint a világ többi országában, hanem újabb és újabb elvonásokat hajt végre.

Nemcsak az igazságtalan plusz adókkal hátráltatja a főváros talpra állását és újraindítását, hanem a járványhelyzetben is akadályozta a védekezést.

Karácsony Gergely elmondta, hogy

semmilyen párbeszéd nem zajlott a kormány és a főváros között, holott a városvezetés többször is kezdeményezte ezt.

A szükséges tájékoztatást sem kapták meg, azokat az adatokat, amelyek hozzájárultak volna a sikeres járvány elleni fellépéshez. Budapest saját maga, saját forrásaiból és támogatásokból szerezte be a szükséges védőfelszereléseket és a teszteket, hogy saját intézményeiben elkerülje a fertőzések terjedését és újabb gócpontok kialakulását.

A főpolgármester megemlékezett az elmúlt napokban elhunyt díszpolgárokról: Kárpáti Györgyről, Benedek Tiborról és Bálint Györgyről, illetve azokról mindazokról a honfitársainkról, akiknek a járvány vette el az életét.

A főpolgármester az újraindításról is beszélt, beszámolt azokról a lépésekről, amelyeket a főváros tesz meg annak érdekében, hogy a munkájukat elvesztő állampolgárok minél könnyebben jussanak álláshoz, és hogy a vállalkozások minél hamarabb lábaljanak ki a válságból. Kitért a kormányzati megszorításokra is, ezzel kapcsolatban a következőképpen fogalmazott: “Már februárban úgy voltam kénytelen fogalmazni:

a kormány évről-évre jobban szorítja a pisztolyt a városvezetés halántékához. Annyi változott csak az októberi választás eredményei után, hogy most már az ujjuk is a ravaszon van. De ennek mégis mi értelme?

Ez az egyetlen jogos kérdés, hiszen a napnál világosabb, hogy a gazdasági válság kezelése az önkormányzatok nélkül, pláne azok ellenére nem lehet sikeres.”

Az önkormányzatok szerinte ott tudnak segíteni a bajban, ahol az állam nem: “Hiszen az önkormányzatok ismerik azokat az embereket, akiknek megélhetését veszélyezteti a járvány és a nyomában érkező gazdasági válság.”

A főpolgármester szerint Budapest szolidáris, de “mivel ez a válság Budapesten jelentkezik a leginkább pusztító erővel, most itt az ideje, hogy Budapesttel és a budapestiekkel is szolidárisak legyünk”.

A kormány “elsősorban a nagyokat, a gazdagabbakat, a vállalatokat és multikat támogatja a válságkezelésben, nem függetlenül saját oligarchiák érdekeitől sem”.

Hozzátette: “A már működő Fővárosi Álláskeresési Iroda kibővítésével, az álláskeresési szolgáltatást más szociális és humán szolgáltatásokkal egészítjük ki. A bajba jutott mikro- és kisvállalkozások védelmében, a Fővárosi Önkormányzattal, annak cégeivel, vagy intézményivel szerződésben álló vállalkozások számára kedvezményeket nyújtunk. Reagálunk arra is, hogy

a városban sok gyermeket nevelő családnak okoz most gondot, hogy a nyári szünetben nincs, vagy nem maradt elegendő szabadsága. Ezért egyénenként 10 ezer forint támogatást adunk 10 ezer 14 év alatti budapesti gyerek nyári napközis táboroztatásához.”

Végezetül kérte a közgyűlés tagjait arra, hogy pártpolitikától függetlenül segítsék a várost, az itt élőket, és ne engedjék, hogy a Budapest-adóval a kormány ellehetetlenítse a válságkezelést.

Újpesti Hírmondó, MTI, Index, Újpest Média
Fotó: pixabay.com (illusztráció)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük