Ha a Lánchíd veszélyes, nyilván nem lehet rajta tűzijátékot rendezni

Budapest Kormány

A főváros ellenzi és meg akarja akadályozni, hogy augusztus 20-án a Lánchídon és környékén tűzijáték legyen – írta Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán.

– Határozottan ellenezzük, hogy a hídon és annak környéké bárki bármilyen pirotechnikai eszközt használjon. Ezt világossá tesszük a látványpolitikai szervezőinek is, azon leszünk, hogy ezt megakadályozzuk. Amit pedig ezzel megspórol a kormány, azt adják szépen oda a Lánchíd felújítására – fogalmazott Karácsony Gergely.

A Lánchídról szóló mérnöki jelentés világossá teszi, hogy a híd állapotának változásához, a híd bevonatának állagromlásához, a rozsdásodáshoz jelentős mértékben járultak hozzá az augusztus 20-ai tűzijátékok.

A kormány augusztus 15. és 20. között a fél várost le akarja foglalni saját céljaira, az Alkotmány utcától a Vörösmarty térig, 60 elemű listát kapott erről a fővárosi önkormányzat, benne a Lánchíddal – írta Karácsony Gergely, aki szerint “akinek valóban fontos a Lánchíd, az a felújítás előtt már nem szervez se rajta, se a közelében tűzijátékot”.

A főpolgármester azt írta: kiderült, hogy a kormány az augusztus 20-ai látványpolitizálásra többet akar elkölteni, mint amennyit a Lánchídfelújítására szánnak; “Lánchídra 6 milliárd, parádéra 6,5 milliárd – és ebben a tűzijáték költsége nincs is benne”. 

“Ezek szerint van itt pénz mégis, csak fontosabb nekik pár nap csillogás, mint Budapest és az ország 171 éves szimbóluma”

– fogalmazott a főpolgármester.

Szombattól 30 kilométer/órára csökken a megengedett sebességhatár a Lánchídon – közölte Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. A főpolgármester-helyettes azt is tudatta, hogy a Fővárosi Önkormányzat vezetése megtiltja a Lánchíd használatát az augusztus 20-ai tűzijáték és állami ünnepség céljaira. Tüttő Kata az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén megerősítette, hogy heteken belül kiírják a Lánchídfelújítására vonatkozó közbeszerzési eljárást, ezzel az elmúlt évek halogatása után elkezdődik végre a 171 éves híd felújítása.

Újpesti Hírmondó, MTI
Fotó: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük