Nem hirdették, mégis rengetegen akartak találkozni Karácsonnyal

Budapest Kormány önkormányzat Újpest

Több száz ember vett részt Karácsony Gergely vasárnap délelőttre szervezett kötetlen beszélgetésén, amit majdnem teljes titokban, Messengeren szervezett a főpolgármester. 

A RENDEZVÉNYEN STOP BUDAPEST-ADÓT FELIRATOT FÚJTÁK FEL AZ ASZFALTRA AZ MTA KÖZELÉBEN, A GRAFFITIZÉSBE A FOTÓSOK GYŰRŰJÉBEN KARÁCSONY IS BESZÁLLT. 

Az eseményen kint volt több másik fővárosi politikus is, például Kerpel-Fronius Gábor és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, valamint Soproni Tamás terézvárosi polgármester is.

A rendezvényen Karácsony Gergely azt mondta, meg kell mutatni, hogy a főváros nem az ország fejős tehene, hogy Budapest egy büszke város, és fel kell szólalni a tervezett “Budapest-adó” ellen: 

Miközben Budapest rengeteg fontos közfeladatot ellát, azt is elvárja a kormány, hogy mindezek mellett még be is fizessen a központi költségvetésbe, ami aztán ki tudja, hova és kiknek a zsebébe vándorol. Ez a költségvetési javaslat Budapestnek és minden magyar önkormányzatnak egy súlyos megszorító csomag.

Szombaton írta meg a Hírhugó, majd a 444, hogy Karácsony a Messengeren szervez vasárnapra egy kötetlen beszélgetést. Bár a Hírhugó arról írt, hogy a főpolgármester tüntetést szervez a Facebookon, valójában Karácsony semmi ilyet nem írt az oldalán.

Kabinetfőnöke, Balogh Samu a 444 megkeresésére azt válaszolta, hogy nem egy szervezett tüntetésről van szó, nem lesz színpad, nem lesz hangosítás, és Karácsony nem tart majd beszédet, csak a korábban regisztrált szimpatizánsoknak írtak Messengeren, hogy tudják: a főpolgármester vasárnap délelőtt 10 és 11 között a rakparton lesz.

Karácsonyék szombaton plakátkampányt indítottak, hogy felhívják a figyelmet, a kormány hogyan von el forrásokat a fővárostól. A plakátok szerint a kormány jövőre több mint 35 milliárd forintot akar elvenni a budapestiektől szolidaritási hozzájárulás néven, míg ez az összeg 2018-ban csak 5 milliárd forint volt.

Karácsony Gergely ezzel szemben arról beszélt pénteken az ATV-ben, hogy a Budapestet sújtó durva költségvetési megvonások komoly akadályát jelentik a Lánchíd felújításának, amit a fővárosi önkormányzat ennek ellenére meg fog csinálni, de a kormánynak több pénzt kellene rá adnia.

A Lánchidat nemzeti kincsnek tekintjük, ezért akkor is fel fogjuk újítani, ha beleroskadunk. Márpedig lehet, hogy beleroskadunk, mert a kormány éppen annyi pénzt készül elvonni Budapesttől, amiből minden egyes évben fel tudnánk újítani újra és újra a Lánchidat.

Forrás: Újpesti Hírmondó, Index
Fotók: Index, Újpesti Hírmondó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük