Láthatáron az egységes parkolás, az első negyedóra ingyenes lehet

Budapest Közlekedés

Tarlós István évek óta szerette volna elérni, most mégis a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat vághat bele a budapesti parkolási rendszer egységesítésébe. Ehhez első körben kormányzati jóváhagyásra sem lesz szükség, hiszen a bevételek a kerületeknél maradnak, az autósok viszont akár ingyen parkolhatnak az első negyed órában, majd sávosan emelkednének a díjak. Azt a főváros is elismeri: a felülvizsgálat után bizonyos helyeken többet kell majd fizetni a parkolásért.

Hosszú évek óta téma a fővárosi parkolási rendszer felülvizsgálata, ám a budapesti autósok eddig ebből sokat nem érzékelhettek. (Ha nem számítjuk, hogy a kormány a járványveszély miatt július 1-ig ingyenessé tette a parkolást az egész országban.) Karácsony Gergely főpolgármester viszont egészen konkrét tervvel állt elő a Budapest Restart című beszélgetéssorozatban:

“Olyan rendszert szeretnénk, ami kedvezményeket ad az autósoknak, de azt is világossá teszi, hogy a városban van egy dolog, amiben szűkösek az erőforrások és nem ingyen osztogatjuk, ez pedig a közterület.”

A főváros tervei egyszerűek: a belső kerületekben progresszív díjazási rendszert vezetnének be, vagyis időarányosan növekedne a parkolásért fizetendő összeg. Ebbe az is beletartozna, hogy az első negyedórában kedvezményesen, vagy akár teljesen ingyen lehessen parkolni. (Az, mint kiderült, nem eldöntött még, hogy mely kerületekre vonatkozna az új szabályozás. Az V., VI., VII., VIII. benne lenne ebben a körben, de még nem tudni, kiterjesztik-e ezen túl is.)

Karácsony Gergely hangsúlyozta: a cél az, hogy mindenki csak addig parkoljon, amíg az feltétlenül szükséges, így gyorsabban váljanak szabaddá a helyek. A parkolás ingyenessé tétele ezzel éppen ellentétes hatást váltott ki, hiszen sokan hetekig egy helyen hagyják az autójukat.

Kihagyják a kormányt

Karácsony Gergely terve szerint a bevételek a kerületeknél maradnának. Ez azért is fontos, mert így nincs hozzá szükség törvénymódosításra – vagyis a kormánypártok (lényegében a kormány) támogatására. A Fővárosi Közgyűlés jövő heti napirendjei között már szerepel is egy előterjesztés a parkolási rendelet átfogó felülvizsgálatáról.

A tervet az érintett polgármesterek többsége is támogatja, és hamarosan indulnak az egyeztetések. Ezeken a legnehezebb kérdés valószínűleg a díjszabás lesz, hiszen a kerületek parkolásai díjai között jelentős eltérések is lehetnek – az V. kerületben például 525 forint egy óra, míg a szomszédos Erzsébetvárosban lehet 440, a VIII. kerület egyes részein pedig csak 265. Ezért nem ritka, hogy az alacsonyabb díjszabás miatt az autósok szándékosan néhány utcával arrébb állnak meg, aránytalan terhe róva egy-egy városrészre és lakóira.

Nem lesz több hely, csak több esély a parkolásra

A tervekről Balogh Samu, Karácsony Gergely kabinetfőnöke a hvg.hu-nak azt mondta: a progresszív parkolási rendszertől ugyan még nem lesz több parkolóhely, de a nagyobb fluktuáció miatt lényegesen jobb lesz azok kihasználtsága.

A cél, hogy ha valaki autóval érkezik és meg kell állnia valahol, akkor jó eséllyel találjon magának parkolóhelyet.

– mondta a kabinetfőnök. Az egységesítés viszont nem azt fogja jelenteni, hogy mindenhol azonos lesz a díjszabás.

A lényeg, hogy kiterítsük a térképet, és úgy alakítsuk ki a rendszert, hogy minden kerület igényét figyelembe vegyük, majd ez alapján készüljön el az egységes felülvizsgálat

– mondta. Vagyis a kerületek díjszabásai között lesznek különbségek, de maga

az árképzés rendszere egyforma lesz.

Forrás: hvg.hu
Fotó: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük