Erre van pénz: 20 milliárdért vesz a kormány irodabútort

Kormány pénz

A kartámla nélküli széktől a bőrbevonatos, faberakásos főnöki fotelig mindenféle típusból vásárolna a kormányzati beszerző központ. De megrendelné a hozzájuk kapcsolódó javítási és karbantartási szolgáltatásokat is.

Óriási bútorbeszerzésre írt ki pályázati felhívást a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF): a szervezet összesen 20 milliárd forint értékben szerezne be irodabútorokat, a következő három évben – derül ki abból a dokumentumból, ami pénteken jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben.

A tervezett keretszerződés leírása alapján a KEF országos beszerzésben gondolkodik – a teljesítés helyszínének ugyanis Közép-Magyarországot, Észak-Magyarországot, a Dunántúlt és az alföldi régiót is megjelölték. A 47 oldalas leírás szerint a főigazgatóság két kormányzati alapcsomag, az általános és a magas igényességi fokozatú irodabútorok beszerzésében gondolkodik, és  megrendelné a hozzájuk kapcsolódó javítási és karbantartási szolgáltatásokat is.

Az általános igényességi kategóriába belefér a támla, karfa vagy kárpit nélküli szék is, a magas fokozat leírásában viszont már olyan elvárásokkal találkozhatunk, minthogy „ a fém és fa alkatrészek felületkezelése a bútor magas igényességi fokozatához illő (pl. fém esetén krómozott, polírozott vagy eloxált) legyen (…) a forgórészek ötágú lábcsillaga megfelelően felületkezelt fémből vagy természetes fával burkolva készüljön (…) a kárpitos bevonó anyag valódi bőr vagy nagy értékű szövet legyen”. Az ajánlati felhívás nem csak a bútorok minőségi paramétereit szabja meg pontosan, de sajátosan testhez álló feltételeket is támaszt a pályázókkal szemben:

„Alkalmas AT (ajánlattevő – a szerk.), amennyiben rendelkezik az ajánlati felhívás feladásától visszafele számított 3 évben, de legfeljebb hat éven belül megkezdett legalább 7 db, összesen nettó 371 000 000 HUF összértékű irodabútorok szállítására és kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó referenciával, melyből: — 1 db. legalább nettó 150 000 000 HUF értékű irodabútorok szállítására és kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó referencia kell legyen” – áll a kiírásban. Nehezen érthető, hogy a KEF miért legalább hét darab, összesen 371 millió forint értékű szolgáltatást kér referenciaként, – miért nem 372 milliót, vagy 369 milliót.

Ráadásul a pályázónak elég csak egy, 3 éves tapasztalattal rendelkező bútoripari kereskedőt és egy 3 éves tapasztalattal bíró faipari mérnököt foglalkoztatnia a tender elnyeréséhez.

Az ajánlatokat július 27-i bontják fel; a jelek szerint nem kell nagyon meglepődnünk, ha 20 milliárdos tendert egy, a megszabott minimumfeltételeknek centire pontosan megfelelő vállalkozó nyeri majd meg.

Forrás: Népszava
Fotó: Pixabay
.com

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük