A kormány elvesz Budapesttől, de a Lánchídra nem ad több pénzt

Budapest Kormány Közlekedés

A támogatási összeg növeléséről nem érdemes beszélni – szögezte le a Népszava kérdésére Fürjes Balázs. A Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerint Karácsony Gergely már így is többet kapott, mint elődje Tarlós István, hiszen a kormány hozzájárult, hogy a 6 milliárd forintos állami támogatást csupán a híd felújítására költse Budapest, míg az előző városvezetés a híd, a villamos és a Váralagút együttes rekonstrukciójára kapta.

Fürjes érthetetlennek tartja, hogy az új városvezetés miért nyilvánította eredménytelennek a tavalyi tendert ahelyett, hogy nyilvános árlicitet vagy ártárgyalást kezdeményezett volna. A kormánypárti politikus szerint akkor megvolt a pénz a hídrekonstrukcióra, mivel a főváros költségvetésében rendelkezésre állt 17,4 milliárd, amit az állam a fentebb említett 6 milliárddal egészített volna ki. Ez pedig elég lett volna a híd renoválására.

A híd felújítását már 2002-ben tervbe vette a városvezetés. Az átkelőt ugyanis utoljára 1986 és 1988 között javították, de átfogó rekonstrukció nem történt. 2011-re készült el a jelentés a műszaki állapotról. A terveket 2013-ban rendelték meg, az első kivitelezői tendert két éve írták ki. Ezt később visszavonta a BKK, mivel kiderült, hogy a járdák szélesítéséhez jelentősen meg kellene erősíteni a híd láncait, ami 10 milliárddal drágította volna meg a munkát.

A kormány dühében lecsípett egymilliárdot a hídfelújításra adott 7 milliárdos támogatásból.

Az utolsó tendert tavaly nyáron írták ki, de idén januárban eredménytelennek nyilvánították. Az új tendert júliusban hirdették meg. A Lánchíd felújításához Tarlósék 2019 őszén kezdtek volna hozzá, de akkor még augusztusi tenderzárással és megfelelő ajánlati árral számoltak. Csakhogy a legolcsóbb ajánlat is 12,41 milliárd forinttal túllógott a híd és az alagutak felújítására szánt kereten.

„Ha a Lánchíd felújítására nem elég az előirányzott 6 milliárd, akkor ki kell egészíteni a központi költségvetésből. Például úgy, hogy abbahagyjuk a magyar milliárdosok vissza nem térítendő állami támogatásokkal való kitömését.”
Magyar Hang

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: Népszava

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük