Hétfőtől újra várják az olvasókat a könyvtárak

Budapest kultúra

A veszélyhelyzet június 16-i megszűnése után a mozik, színházak, múzeumok és fürdők is újranyithatnak, de a könyvtárakról nem érkezett jelzés. Az Index a Miniszterelnökség sajtóosztályától azt a tájékoztatást kapta, hogy „a kormány tervei szerint június 15-ével a könyvtárak is kinyithatnak”.

Az újraindulás konkrét szabályai egyelőre nem ismertek, habár a szakmai szervezet egyeztetett a kormányzattal. A legtöbb intézmény a háttérben már elkezdett felkészülni az újranyitásra, amihez az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére az egyesület szakmai ajánlást is készített. A tervezet érdekessége, hogy négy fázisra bontják az újranyitást, de csak az utolsó körben javasolják a helyben használatot.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár már májusban megkezdte az előkészületeket: első körben csak a központi könyvtár és a 14 legnagyobb könyvtár nyit majd ki. Csökkentett nyitvatartás lesz, csak az alapszolgáltatásokat látják el. Vagyis az olvasók visszavihetik a kikölcsönzött könyveket, és át tudják venni az előre megrendelt dokumentumokat.

A Szabó Ervint – és vélhetően más intézményeket is – rosszul érintette a kényszerszerű bezárás, mivel március óta nincs saját bevételük.

Fodor Péter főigazgató a lapnak arról beszélt, hogy elmaradtak az olvasói befizetések (tagsági díj, beiratkozási díj, késedelmi díj), és az épület kiadása után járó bérleti díjak is.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: ELTE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük