Hirtelen lemondott a MOB teljes elnöksége

sport

Váratlanul, csendben, mindenféle felhajtás nélkül lemondott a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége, és tisztújító közgyűlést hívtak össze június 20-ra, írja a Nemzeti Sport. Ezzel egymás után másodszor rendhagyó tisztújítás következhet a szervezetnél, hiszen a most lemondott elnököt, illetve a mellette szolgáló elnökséget sem a nyári, riói olimpia évében választották meg, hanem 2017. május 2-án kerültek hivatalba.

A MOB érvényben levő alapszabálya szerint „a Nyári Olimpiai Játékok befejezését követő 90 napon belül, de legkésőbb a tárgyév december 31-ig tisztújító közgyűlést tart”, tehát nem szerepel benne kitétel az olyan rendkívüli helyzetre, mint az idei, amikor elhalasztották a nyári olimpiát, így az elnökség a soron kívül összehívott tisztújítással próbálja meg közölni a helyzetet.

„A Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagjai közös elhatározással hozták meg azt a döntést, hogy lemondanak, mert a jelenlegi körülmények között ez tűnt a legkézenfekvőbb megoldásnak” – írta a Nemzeti Sportnak a MOB kommunikációs vezetője, Szabó András, aki hozzátette, hogy azért tartják meg még az első félévben a tisztújítást, hogy a következő elnökségnek minél több ideje maradjon felkészülni a 2021-es olimpiára.

A 2020 és 2024 közötti időszakra választott elnökség a MOB történetében először két nyári és egy téli olimpiai szereplésért felel majd a szokásos egy-egy helyett, így kiemelten fontos, hogy ki kerül majd a szervezet élére. A jelöléseket június 10-ig várja a MOB, és bár a pályázókról a pályázati időszak lezárta előtt nem adnak ki listát, a Nemzeti Sport valószínűsíti, hogy az eddigi elnök, Kulcsár Krisztián (fotó) folytatná a munkát.

A közgyűlésen a tisztújítás mellett az alapszabályt is módosítják majd a hasonló helyzetekre gondolva, és ezentúl a nyári olimpia éve helyett minden olimpiász első évében kell majd megtartani a tisztújító közgyűlést.

Forrás: Nemzeti Sport, Index
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük