2024-ben sem adnák vissza, amit most elvontak az önkormányzatoktól

Kormány önkormányzat

Portfolio.hu elemezte a kormány költségvetési kitekintését, ami 2024-ig mutatja be a kormányzati terveket. Ebből kiderül többek között, hogy amit a járvány miatt elvettek most az önkormányzatoktól, azt később sem kapják vissza, a tervek szerint még 2024-ben is a központi költségvetésnek jár majd a teljes gépjárműadó, és marad a most megemelt szolidaritási adó szintje is. Már amennyiben 2024-ben is a Fidesz fog kormányozni…

Ahogyan azt már megszokhattuk, nem éppen a sokak által követett időpontban, péntek este felkerült a parlament honlapjára a 2021-es költségvetés újabb rendkívül fontos dokumentuma, a kormány 2024-ig szóló költségvetési kitekintése. Ebből kiolvasható, hogy a kormány pontosan mivel számol a bevételek és a kiadások oldalán a következő években. A korábbi ígéretnek megfelelően tartósan fennmarad a kiskereskedelmi különadó, és az érintett cégek egyre nagyobb összeget fognak befizetni a közösbe ezen a jogcímen. Az viszont meglehetősen új fejlemény, hogy a büdzsé bevételeinek helyreállítása nagyrészt az önkormányzatok tartósan magasabb hozzájárulásával valósul meg, ugyanis a kormány úgy kalkulál, hogy a gépjárműadó elvonása fennmarad és a szolidaritási hozzájárulást is tartósan sokkal magasabb összegben várja el az önkormányzatoktól, egészen 2024-ig.

Az önkormányzatoktól elvont pénzek, és a korábban vártnál magasabb EU-s támogatások hivatottak nagyjából olyan szintre hozni a költségvetési bevételeket, ahogy azt még a járvány előtt tervezték. A kormány ugyanis a dokumentum szerint arra számít, hogy a járvány még 2022-ben is érezteti majd a hatását, hiszen valamivel kisebb adóbevételre számítanak most arra az évre is, mint a tavalyi hosszabb távú tervezgetéskor. 

Az önkormányzati rendszer elindított átalakítása lecsapódik a költségvetésben, tartós folyamatokat fedezhetünk fel ezen a téren.

  1. A helyi önkormányzatok befizetései a korábbi kivetítésben szereplő 43 milliárd forintos összeg helyett 160 milliárd forinttal szerepelnek, vagyis a négyszereződő szolidaritási adó 2021 után is fennmarad, a kivetítés szerint egészen 2024-ig.
  2. További rossz hír a településeknek, hogy a gépjárműadó teljes összege is a központi költségvetést hizlalja az előttünk álló években, 2024-ben már meghaladhatja a 95 milliárd forintot. Korábban a központi költségvetés rendre 50 milliárd forintot várt ezen a soron.
  3. A költségvetési szervek bevételei is magasabb összegben teljesülhetnek a kormány új várakozásai szerint 2022-re.
  4. Emellett segíti a bevételek közép távú helyreállását az uniós programok bevételeiben elszámolt nagyobb összeg: a korábban várt 967 milliárd forinttal szemben 1324 milliárd forintra számít ezen a soron a kormány.

Összességében tehát jól látható, hogy az egy évvel ezelőtti kivetítéshez képest fontos bevételi tételek maradhatnak el a koronavírus-válság következményei miatt. Ezeket azonban nagyrészt tartós bevételi megoldásokkal kompenzálja a kormány, de arra

KÍNOSAN ÜGYEL, HOGY NE AZOKAT AZ ADÓBEVÉTELEKET EMELJE, AMELYEKET KÖZVETLENÜL A LAKOSSÁG FIZET BE, ÍGY NEM LEHET RÁSÜTNI A KORMÁNYRA, HOGY KÖLTSÉGVETÉSI MEGSZORÍTÁSOKAT HAJTANA VÉGRE A VÁLSÁGKEZELÉS MIATT.

A bevételnövelés azonban nagyrészt olyan megoldásokkal valósul meg, amelyek végső soron közvetetten lecsapódnak a háztartásokon. Így például az önkormányzatok mozgásterének szűkülése, és a kiskereskedelmi különadó esetleges fogyasztókra történő áthárítása is hatással lehet a lakosságra.

Facebook-posztban fakadt ki Karácsony Gergely a kormány közép távú költségvetési tervein, ami több rossz hírt is tartogatott a települések számára.
„A kormány megcáfolta saját magát. Eddig ugyanis a válsággal, meg a szolidaritásról szóló szólamokkal magyarázták, miért sarcolják minden eddiginél jobban Budapestet és az önkormányzatokat. A péntek este benyújtott dokumentum, a 2024-ig tartó költségvetési kitekintés azonban leleplezi ezt a hazugságot. A kormány ugyanis a kivéreztetést nem csak a jövő évre, hanem 2024-ig tervezi.
A helyi önkormányzatok megsarcolásából az idei 43 milliárd forintos összeg helyett a következő négy évben 160 milliárd forint szerepel a kormányzati előterjesztésben. Budapest esetében az eddigi 10 milliárd helyett közel 40 milliárdos sarcot jelent. Évente! A gépjárműadóból pedig az idei 51 milliárd helyett jövőre már 87 milliárdot, 2024-re pedig már 95 milliárdot akar zsebre tenni a kormány, miközben a feladatokat és a kiadásokat az önkormányzatoknál hagyja.” – írja Budapest főpolgármestere.

Forrás: portfolio.hu, 444.hu
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük