Mézesmadzag-kérdésekkel jön az új nemzeti konzultáció

közélet nemzeti konzultáció

Fizessenek a multik? Legyen ingyen a net? Maradjanak a munkahelyvédő programok? Promótáljuk a hazait? Legyen állandó járványfigyelés? Teljes a következő nemzeti konzultáció kérdéseinek listája, a válaszok borítékolhatóak.

Dömötör Csaba államtitkár a kormányzati Facebook-oldalra feltöltött videóban újabb csokrot mutatott be a következő nemzeti konzultáció kérdéseiből. A kormány biztosra ment a kérdések kitalálásakor, a válaszok ugyanis borítékolhatóak.

Ki ne akarná például, hogy járvány idején ingyenes legyen az internethasználat a gyerekes családoknak és a tanároknak? Dömötör szerint a kérdés azért merült fel, mert a járvány idején a fokozott internethasználat „anyagi értelemben is nagy terhet jelent”. Nem világos, a kormány mi alapján jutott erre a konklúzióra,

a vezetékes internetcsomagok díjai ugyanis nem függnek a forgalomtól.

Vagyis lehet, hogy a kormány a mobilinternet-szolgáltatást (amely csomagok díjai jellemzően függnek a használattól) is ingyenessé tenné. Az sem világos, járvány alatt ki állná az „ingyenes” internet cechét – az állam, a szolgáltatók vagy esetleg megosztva.

Egy másik kérdés arra az „alapelvre” vonatkozik, miszerint a bankoknak és a „multiknak” is hozzá kell járulniuk a védekezés költségeihez. A kérdés elég érdekes, a kormány ugyanis ideiglenes jelleggel, a járványra hivatkozva

már megsarcolta a bankokat és a nagyobb bevételű kiskereskedelmi vállalatokat (attól függetlenül, hogy multik-e vagy sem).

A bankok a következő években visszakapják a pénzt, a kiskereskedelmi különadót a kormány pedig határozatlan időre megtartja, a bevétellel a 2021-es költségvetés tervezetében is számol.

A kormány azt is meg fogja kérdezni, hogy a nemzet támogatja-e, hogy a munkahelyvédő programok megmaradjanak a járvány után is. (Nem világos, pontosan mely programokra gondolnak.)

Arra vonatkozó kérdés is lesz, hogy kell-e külön programokkal ösztönözni a hazai termékek vásárlását, és népszerűsíteni a belföldi turizmust.

Az utolsó kérdésre maradt egy kis brüsszelezés, arra fog vonatkozni, legyen-e Magyarországnak állandó járványügyi figyelőszolgálata – minthogy a brüsszeli járványügyi szervezet „sajnos nem észlelte időben a veszélyt”.

A kormánypropaganda központi témáira vonatkozó kérdéseket Kovács Zoltán ismertette:

a Soros György által is felvetett örök kötvényekről, mint a válság kezelésének eszközeiről,

– a bajba jutott cégek “ellenséges felvásárlása” elleni fellépésről,

– az Európai Bíróság határozatáról, ami szerint jogellenes menekülteket évekig fogva tartani a tranzitzónákban,

– a menekültek helyzete és a koronavírus-járvány közötti kapcsolatról.

Forrás: hvg.hu
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük