Karácsony Gergely üdvözölte a Pride-hónapot

Budapest közélet

Bár az idei Budapest Pride felvonulást idén a járvány miatt a tervezett július 4-i időpontról augusztus 22-ére halasztották, a júniusban startoló Pride hónapról így is megemlékezik a magyar LMBTQ-közösség.

Világszerte a június vált a Pride hónappá, méghozzá annak emlékére, hogy 1969 júniusában zajlott a Stonewall-lázadás – ekkor a New York-i LMBTQ-közösség kiállt jogaiért és fellázadt a megalázó rendőri bánásmód ellen.

Karácsony Gergely főpolgármester ezen alkalomból külön köszöntőt írt a közösség lapjába, a HUMEN magazinba. Karácsony azt írta, hogy “az országgyűlés által elfogadott 33-as törvény mindannyiunk számára vereség. Nincs is annál fontosabb, hogy valaki szabadon önmaga lehessen. Ha ebben akadályozva van, az az emberi jogok teljes eltiprása – utalt a nemváltoztató műtétek tiltására Karácsony.

Az alábbiakban közöljük a főpolgármester teljes levelét:

Az országgyűlés által elfogadott 33-as törvény mindannyiunk számára vereség. Nincs is annál fontosabb, hogy valaki szabadon önmaga lehessen. Ha ebben akadályozva van, az az emberi jogok teljes eltiprása. Ezért most még fontosabb, hogy a főváros támogassa az LMBTQ közösség munkáját, hiszen szükség van rá, hogy mindenki képviselve és képviseltetve legyen. Budapest ereje sokszínűségében rejlik. Nem csak összetartó közösség, amely bármilyen bajban segíti egymást, de elfogadó, nyitott is. Mi azt valljuk, nem az számít, hogy kit szeretsz, hanem hogy felvállalhasd azt, aki vagy.

Ugyan idén júliusban a járványhelyzet miatt nem vonulhatunk együtt, ez még nem azt jelenti, hogy nem ünnepelhetjük meg a Pride hónapot. Már azzal is támogatjuk a közösséget, hogy ha beszélünk róla, ha olvasunk a fontos LMBTQ személyekről, akár ha megnézünk filmeket LMBTQ eseményekről, vagy felhívjuk a figyelmet a közösséget érintő ügyekre és kifejezzük a támogatásunkat egymás felé.

Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: hvg.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük