Megszűnik az eRecept könnyített kiváltása

egészség tech

Valószínűleg a veszélyhelyzet hivatalos lezárása után 90 nappal megszűnik a lehetőség, hogy online rendeljünk az orvostól gyógyszert, és az is, hogy csupán egy TAJ számmal valamint a személyi igazolványunkkal kiválthassuk az orvosságot a patikában. Minderről Mázi Miklós az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) modulfelelős csoportvezetője beszélt az IME infokommunikációs online konferenciáján.

A tervek szerint a veszélyhelyzetben bevezetett lehetőség, miszerint a gyógyászati segédeszközök egy részét is lehet interneten rendelni, egyelőre megmarad. Valamint, a szintén a járvány miatt bevezetett alternatívát, az online orvos-beteg találkozást is tovább finanszírozza az állam.

Az ismertetett adatokból az is kiderült, hogy a lakosság nagy része hozzászokott az eRecept formához: márciusban megduplázódott az elektronikusan felírt receptek kiváltása.

Mázi Miklós magyarázata szerint ez volt az az időszak, amikor az emberek attól tartottak, hogy gyógyszerhiány lesz, vagy esetleg még a patikáknak is be kell zárni. Amikor tapasztalták, hogy félelmeik alaptalanok voltak, az eReceptek forgalma nagyjából visszaállt a korábbi szintre. A szakember megjegyezte, korábban úgy kalkulálták, az összes recepten belül optimális esetben 80 százalék lesz az elektronikus vények aránya, de a mostani számok ennél is jobbak, azt mutatják, ez az arány a 90 százalékot is eléri.

Forrás: Weborvos
Illusztráció: pxhere.com

Címke:

1 thought on “Megszűnik az eRecept könnyített kiváltása

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük