Ijesztő jövőt jósolt régiónknak az Economist

gazdaság

Vannak elemzők, akik annak ellenére várnak nagy recessziót, hogy ezek az országok a járványt viszonylag jól megúszták.

Az Economist, a világ legtekintélyesebb gazdasági hetilapja arra figyelmeztet, hogy az egész unió visszaeséssel néz farkasszemet, de az Európai Unió keleti felére különösen nagy megpróbáltatások várnak, és

ezek a gazdaságok bőven zuhanhattak akkorát, amekkorát csak a rendszerváltás után éltek át. Pedig akkor a régióban 5 év alatt jó 40%-kal hanyatlott az összesített bruttó hazai termék.

Magyarországnak az előrejelzés idénre csaknem 6%-os recessziót jósol, de jövőre már nagyjából 2%-os növekedés jöhet. A fura az egészben az, hogy a koronaválság szelektíven pusztít: egyes országokat letarol, másokat szinte érintetlenül hagy. A keleti fertály egészen jól megúszta. A gazdasági kihatások is egyenlőtlenül jelentkeznek, csak éppen ott fordított a kép.

MI TÖRTÉNHET NÉMETORSZÁGBAN?

A német gazdaság bruttó hazai terméke az idén 6,6 százalékkal csökken a müncheni ifo gazdaságkutató intézet 2020/2021-es prognózisának csütörtökön publikált felülvizsgált változata alapján. A legvalószínűbb forgatókönyv mintegy kilenc hónapra teszi az üzletmenet normalizálódásához szükséges időt, majd 2021-ben már 10,2 százalékos GDP-növekedést jelez előre.
– A második negyedévi 12,4 százalékos GDP-csökkenés után a jövő év közepére állhat helyre az eredeti állapot. Ekkorra érheti el a javak és szolgáltatások termelése azt a szintet, ahol a koronavírus-járvány nélkül lennie kellene – mondta Timo Wollmershaeuser, az ifo prognózis igazgatója. Mindez azon múlik, mennyi időre lesz szüksége a vállalatoknak üzletmenetük normalizálásához.

A legkedvezőbb esetben a felmérésbe bevont vállalatok megítélése szerint ehhez legfeljebb öt hónapra lesz szükség. A GDP-csökkenés ebben az esetben 3,9 százalék lehet az idén, amit 7,4 százalékos növekedés követne jövőre. A legkedvezőtlenebb esetben viszont átlagosan 16 hónapot tartanak szükségesnek az üzletmenet normalizálódásához a gazdasági szereplők. Ez az idén 9,3 százalékos GDP-csökkenéssel, jövőre pedig 9,5 százalékos növekedéssel járna. A koronavírus-járvány által okozott kiesés helyreállítása így 2022-re húzódna át.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének májusi felmérése alapján a német gazdasági szereplők többsége átlagosan 8-9 hónapra teszi az üzletmenete normalizálódásához szükséges időt. A leghosszabb időre – 16 hónapra – a légiközlekedésnek lesz szüksége, de az átlagnál lassúbb felépülésre számíthatnak az utazási irodák, a szállodaipar, a vendéglátóipar, a catering szolgáltatók, valamint az autóipari vállalatok is.

Mindhárom forgatókönyv a járványvédelmi intézkedések április végétől kezdődő fokozatos felszámolásából indul ki. A teljes korlátozások idején a gazdasági teljesítmény 17 százalékkal esett vissza Németországban az ifo becslése szerint.

A német gazdaság teljesítménye közvetlenül befolyásolja magyar gazdaság teljesítményét a nagy fokú export miatt.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: illusztráció (Audi Hungária Zrt.)

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük