Operatív Törzs: Velünk marad a koronavírus

egészség koronavírus

Friss koronavírus-teszttel szabad lesz az átjárás Ausztriába – jelentette be az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes. Az erről szóló kormányrendelet a tájékoztató vége után szinte azonnal meg is jelent.

A rendelet szerint Magyarországra magyar és osztrák állampolgár akkor léphet be szabadon, ha egy legfeljebb négynapos negatív koronavírus-teszttel igazolja, hogy nem fertőzött. A rendelet a magánszemélyekre vonatkozik, a teherforgalomra nem.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy 3641 koronavírussal diagnosztizált beteget tartanak nyilván, ez 43 új esetet jelent. A járvány kezdete óta 473 ember hunyt el. 1509 ember meggyógyult, 1659 az aktív fertőzöttek aránya, 55 százalékuk vidéki.

Kórházban 510 embert ápolnak, 27 ember van lélegeztetőgépen. A számok kiegyenlítődtek, az elmúlt napokban csak apróbb elmozdulásokat látni, az aktív fertőzöttek száma tendenciózusan csökken, tehát

csökken a járvány is.

A 43 új igazolt fertőzött azonban azt mutatja, a járványügyi készültséget fenn kell tartani, minden apró elmozdulásra figyelni kell. A 43 új eset 8 helyről, 7 megyéből és Budapestről származik, Budapesten 16 főt regisztráltak, Fejér megyében kettő, Hajdú-Bihar megyében egy, Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy, Komárom-Esztergom megyében egy, Nógrád megyében egy, Pest megyében négy, Zala megyében pedig tíz új esetet jelentettek. Mindez arra utal, hogy a vírus velünk marad, amíg nem lesz ellene hatásos vakcina.

A román–magyar határ is nyitott

Csütörtök reggel 6 órától valamennyi, a veszélyhelyzet előtt működtetett átkelő megnyílt a román–magyar határon – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta: a Nyugat-Európába tartó és az onnan érkező tranzitforgalom résztvevői Csanádpalotánál, Nagylaknál és Ártándnál léphetik át a határt. A csanádpalotai átkelőt az autóbusszal, a nagylaki átkelőt a személygépkocsival utazók használhatják, az ártándi átkelőt valamennyi járműtípussal igénybe vehetik.
   

Átléphetik a határt és mentesülnek a hatósági házi karantén alól azok a román állampolgárok, akik a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről repülnek tovább, vagy a gépük Magyarországra érkezik és innen indulnak haza. Bizonyos szabályokat ugyanakkor kötelező betartaniuk. Az őket szállító buszok vagy kisbuszok csak a kijelölt benzinkutakon és pihenőhelyeken állhatnak meg, a reptérre utasokat szállító gépkocsivezetőknek 24 órán belül a belépés helye szerinti határátkelőhelyen, a tranzit-autóbuszokkal utazóknak az utazáshoz szükséges legrövidebb időn belül a kijelölt útvonalon el kell hagyniuk Magyarország területét.

Forrás: 24.hu, MTI, Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük