Az ÁSZ megvonta a DK költségvetési támogatását

ellenzék Kormány

Az Állami Számvevőszék szerint a Demokratikus Koalíció nem igazolta, hogy betartotta a költségvetési támogatásokhoz kapcsolódó törvényi előírásokat.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felfüggeszti a Demokratikus Koalíció (DK) költségvetési támogatását, amíg a párt helyre nem állítja törvényes gazdálkodását és dokumentumokkal nem igazolja – jelentette be Holman Magdolna, a számvevőszék főtitkára csütörtökön.

Holman azzal indokolta a felfüggesztést, hogy az ÁSZ szerint a DK nem igazolta a 2017. és 2018. évekre vonatkozóan közzétett pénzügyi kimutatásaiban közölt adatok valódiságát, így azok nem adtak valós képet a párt vagyoni helyzetéről.

Ebből következően a párt a közpénzek felhasználásával kapcsolatos elszámolási kötelezettségének nem tett eleget, a közpénzekkel és az egyéb támogatásokkal nem gazdálkodott a nyilvánosság számára is átlátható módon, amivel a saját tagságát is megtévesztette.

A főtitkár azt is hozzátette, hogy az elszámoltathatóság hiánya miatt nem igazolt, hogy a Demokratikus Koalíció betartotta a költségvetési támogatásokhoz kapcsolódó törvényi előírásokat, nem igazolta, hogy kizárólag a jogszabályban engedélyezett forrásokból gazdálkodott, és nem vett igénybe tiltott támogatást.

Holman szerint a DK elnöke a jelentéstervezetre adott észrevételében elutasította a törvényes gazdálkodás helyreállítását, ezért az ÁSZ kezdeményezte a pártot megillető költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését.

A főtitkár azt is elmondta, hogy tájékoztatta a DK elnökét arról, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtania, hogy igazoltnak tekintsék pártja törvényes gazdálkodásának helyreállítását. Amennyiben a DK ennek eleget tesz, azonnal visszavonják a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését.

Korábban az RTL Klub Híradója már beszámolt arról, hogy a párt 2017–18-as gazdálkodásáról a DK nem tudja benyújtani a kért dokumentumok egy részét, mert ezek – állításuk szerint – elégtek a párt központi irodáját másfél éve elpusztító tűzben.

Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója akkor azt mondta, hogy a másolatok jó része a számvevőszéknél van, de nem fogadják el azokat. Az ÁSZ viszont azt közölte: mindenben törvényesen járnak el. A DK pert indított, hogy az elégett számlák és okmányok ÁSZ-nál meglévő másolatait megkaphassa.

Végleg megvonják a támogatást?

A volt fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által irányított (Párt)Állami Számvevőszék ismét megtette a feladatát, amit a hatalomtól kapott. Ma reggel bejelentették, hogy azért, mert a DK központi irodájában elégett számlákat nem tudtuk bemutatni, felfüggesztik a párt állami támogatását, ráadásul mindaddig, amíg ezeket be nem mutatjuk. És mivel ezek

a számlák – bármennyire is hallgat erről a Fidesz által megszállt állami szervezet – valóban elégtek a tűzben, és ezeket ezért soha nem is fogjuk tudni bemutatni, a DK állami támogatásának megvonása akár örök életre is szólhat.

– írta közleményében az ellenzéki párt. Hozzátették: „A Demokratikus Koalíció minden jogi lehetőséget megragad annak érdekében, hogy bebizonyítsa, az ÁSZ eljárása törvénytelen. Egyvalamit mégis szeretnénk jó előre leszögezni: ahogy az embereket sem lehet majd elhallgattatni rendőrségi vegzálásokkal és kihallgatásokkal, úgy a mi szánkat sem fogják befogni az állami támogatásunk megvonásával. DK volt, van és lesz, bármit is tesznek a Fidesz által megszállt pártállami szervezetek.”

A támogatás felét már áprilisban elvették

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter április elején jelentette be, hogy a pártok 2020-as állami támogatását a felére csökkentették annak jegyében, hogy a járvány elleni védekezésből mindenki kivegye a részét. A Jobbik szerint a korábbi ÁSZ-büntetés törlesztésével együtt „úgy néz ki, hogy szinte semennyi pénzünk nem fog maradni, legalábbis az előzetes kalkulációk szerint. Az Orbánék által elvett összeg, vagyis a támogatás fele, valamint a jogtalan Állami Számvevőszéki bírság részletei az összes rendelkezésre álló összeget elveszik a párttól”. A DK azt közölte, hogy a támogatás csökkentése 103,5 millió forintos veszteséget jelent, az LMP–nél 82 millió forint, az MSZP esetében 150 millió.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük