Alig vannak fertőzöttek a fővárosi veszélyeztettek között

Budapest koronavírus önkormányzat

A fővárosi önkormányzat összesen 20 ezer PCR tesztet vásárolt külföldről, hogy a legveszélyeztetettebb budapesti csoportokat megvizsgálja, koronavírusosak-e, hangzott el egy fővárosi tájékoztatón a Városházán.

A tesztek felét már felhasználták, ezekből már 8577 vizsgálati eredmény született. A fővárosi fenntartású idősotthonokban és hajléktalanszállókban vizsgált bentlakók, hajléktalanok, ápolók és közvetlenül az ellátásban dolgozók mindössze 1,5%-ának a tesztje lett pozitív, összesen 132 emberé. Áprilisban még arányaiban több fertőzött volt, májusban 0,3%-ra süllyedt a vizsgáltak között a pozitív eredményt mutatók aránya.

A fennmaradó 10000 teszt felét a főváros lakosságarányosan szétosztotta a kerületi önkormányzatok között (ezek eredményeiről még nincs adat), a másik 5000 tesztet pedig bespájzolta az őszre várható második fertőzési hullámra készülve.

A PCR teszt a garat nyálkahártyájából vett mintából a vírus genetikai jellemzőjének vizsgálatával (PCR, azaz polimeráz-láncreakció) mutatja ki a fertőzést, magánklinikákon 30000 forintba kerül.

A tájékoztatón elhangzott, hogy

a főváros fejenként bruttó 100 ezer forintos jutalmat ad az idősotthonokban és a hajléktalan-ellátásban dolgozó munkatársaknak, mert ők álltak a védekezés első vonalában.

Forrás és fotó: Index

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük