A járványkészültség marad, a rendkívüli jogrend megy

egészség Kormány koronavírus

A szerdai kormányülés után csütörtökön Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Szerdán a kormány bejelentette, hogy június 2-től vissza lehet menni az iskolába, nyitnak az óvodák, bölcsődék. A járványveszély mértéke érdemben csökkent, az óvodák és a bölcsődék a megyékben május 25-étől, a fővárosban június 2-ától visszatérnek a normális működési rendhez. Az intézményeknek külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyerekeket, nyáron egy intézmény legfeljebb két hétre állhat le.

Erre Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár szerint azért van szükség, mert a szülők szabadsága sok esetben elfogyott, dolgozniuk kell. A tantermen kívüli digitális oktatás jól működik, ezért a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad, és a tanév hossza sem változik.

Ilyen előzmények után Gulyás a csütörtöki Kormányinfót azzal kezdte, hogy a járvány alatt a védekezés a kormány szerint hatékony volt, az első fázis sikerrel zárult. „A vírus elterjedését eddig sikerült megakadályozni, de a veszély nem múlt el.” Azzal, hogy a fővárosban is enyhítettek, fontos, hogy a védelmi szabályokat mindenki tartsa be – mondta.

A rendkívüli jogrend vége

A védekezés második szakasza ma arról szól, hogy fenn kell tartani a bevált intézkedéseket. Az egészségügyben marad a járványügyi készültség, marad az Operatív Törzs. A kormány jövő kedden olyan törvényjavaslatot nyújt be, aminek értelmében

a rendkívüli jogrend megszűnhet, de a járványügyi készültség megmarad. Gulyás azt is bejelentette, hogy a kormány megszünteti a tranzitzónákat.

A kormány hosszan foglalkozott az Európai Bíróság ítéletével, amit a tranzitzóna kapcsán hoztak. Ezt a kabinet károsnak tartja, de a döntést kötelesek betartani, ezért döntöttek a tranzitzónák bezárása mellett. Aki a jövőben Magyarországra akar bejutni, az a menekültügyi kérelmet külképviseleten teheti majd meg.

43 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3641 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg, ezzel 473 főre emelkedett az elhunytak száma.
Csütörtök reggelre 55 beteg épült fel, így már 1509-en távoztak gyógyultan a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1659 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 45%-a , az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 46%-a budapesti. Az aktív fertőzöttek harmada, 510 fő igényel kórházi kezelést, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen.

Összeállította: Újpesti Hírmondó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük