Két fővárosi cég nyilvánossá teszi beszerzéseit

Budapest önkormányzat pénz

Az FKF és a Főtáv fővárosi társaságokat nagyjából öt hónapja irányítja új menedzsment. A cégek most bejelentették, hogy új, négylépcsős védelmi rendszert alakítanak ki a beszerzések tisztaságának védelméért. A nettó 5 millió forintot elérő beszerzéseknél nem csak a végeredmény, hanem a folyamat minden lépése jó előre publikus lesz a széles nyilvánosság előtt – derül ki az Index cikkéből, amelyre Karácsony Gergely is felhívja a figyelmet a Facebookon.

A két cég összesen 101 milliárd forint éves forgalommal rendelkezik, mindkét céget Mártha Imre irányítja. A fővárosi és az állami cégek egyik nagy rákfenéje az elmúlt 30 évben a beszerzés volt, az érintett FKF korábbi tízmilliós indonéz tanulmánya, a Mészáros Lőrinchez köthető milliárdos pernye szerződés, a BKV teljesen haszontalan copy-paste-es tanulmányai, fénymásoló-felmérése, vagy az MVM titkos szlovák-panamai informatikai beszerzései is jó példák erre – sorolja a negatív példákat a portál.

Ezen a rossz gyakorlaton változtatna most a két fővárosi cég: mint Mártha Imre az Indexnek elmondta, az FKF és a Főtáv egy új, négyes védelmi rendszerrel azon dolgozik, hogy a köztulajdonban álló cégek beszerzései teljesen tiszták legyenek. 

Ennek keretében külön beszerzési bizottság alakult, amelynek jóváhagyása kell minden 5 millió forint feletti beszerzés elindulásához. Továbbá legalább öt érdemi pályázónak kell jelentkeznie egy adott tételnél. 

A közbeszerzést igénylő műszaki-, gazdasági-, vagy speciális szakterületi vezető büntető- és munkajogi felelősségének tudatában írásban nyilatkozik arról, hogy az általa megadott műszaki, kereskedelmi, jogi specifikáció nem zár ki egyetlen általa ismert piaci szereplőt sem. 

Végül, és ez a legfrissebb változás, a két cég publikussá teszi a beszerzési bizottság által jóváhagyott beszerzések minden lényeges részletét, úgy időzítve, hogy azok a szerződéskötések előtt már hetekkel korábban láthatóak lesznek. Az FKF és a Főtáv honlapján is keddtől elérhető a két táblázat.

Forrás: MagyarHang.org, Index
Fotó: MagyarHang.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük