Az áprilisi gazdasági adatok ijesztők lesznek

egészség gazdaság koronavírus

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19) vasárnap reggelre, ezzel 3509 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg.

Az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján Schanda Tamás, Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, miniszter-helyettese elmondta: elkezdtük újraindítani az országot, de ez nem jelenti nem térhetünk vissza a korábbi kerékvágáshoz. Hozzátette:

Az áprilisi gazdasági adatok letaglózóak lesznek. Elkeseredni azonban nem szabad.

Egy hét alatt majdnem megtízszereződött a kormányzat által kínált bértámogatásra vonatkozó igények száma, a május 8-i adatok szerint 3953 munkáltató igényelte közel 54 ezer dolgozó részére a támogatást.

Lakatos Tibor rendőr ezredes elmondta: a határforgalom akadálytanul halad. Az összesen elrendelt hatósági házi karantén száma: 10 ezer 470, az ellenőrzések száma meghaladta a 450 ezret.

Az ezredes elmondta, hogy Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás. Helyébe az általános védelmi intézkedések lépnek, többek közt:

  • másfél méteres távolság
  • szájat és orrot eltakaró eszköz tömegközlekedésen és üzletben
  • hatályban marad, hogy 9-12 óra vásárolhatnak a 65 évnél idősebbek gyógyszertárban, élelmiszerüzletben
  • hogy a 65 évnél idősebbek a piacokra mikor mehetnek, arról a helyi polgármesterek dönthetnek
  • június 15-étől megtarthatóak a 200 főnél nem népesebb lagzik is Budapesten.

“Holnap 0 órától az ország teljes területén megszűnik a kijárási korlátozás. De ez nem jelenti az, hogy védelmi intézkedéseket nem kell betartani.” Ezek tartása ugyanis – hangsúlyozta Lakatos – a járvány megfékezésének záloga.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője a vírusról elmondta: “egy jól beállított vérnyomásos beteg, nem lesz jobban kitéve a koronavírus-fertőzésnek.” Külön kiemelte, hogy a daganatos-, az inzulinos cukor-, illetve a tüdőbetegek jobban veszélyeztettek.

Újságírói kérdésre elmondták: jelenlegi információk szerint Ausztria negatív teszthez kötheti majd a beutazást.

451 főre emelkedett az elhunytak száma, 1396-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1662 fő. Az aktív fertőzöttek 56 százaléka, az elhunytak 78 százaléka, a gyógyultak 61 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 562 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 47-en vannak lélegeztetőgépen.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük