A WHO a járvány téli visszatérését jósolja

egészség koronavírus

Európának fel kell készülnie a koronavírus-járvány újabb hullámára, amely télen érkezik, és legalább olyan súlyos lesz, mint az első – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az Euronews azt írja, a WHO regionális igazgatója a brit The Telegraph-nak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy ez nem az ujjongás, hanem a felkészülés időszaka Európában. Szerintük az év végi helyzetet súlyosbítja majd, hogy a koronavírus-járvány újabb hulláma az influenzajárvánnyal egy időben jelentkezhet.

Közben a Guardian arról ír, hogy a Trump-kormányzat részlegesen visszaállíthatja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) finanszírozását. Erről először az amerikai konzervatív nézők kedvelt hírforrása, a Fox News írt, egy kiszivárgott levélre hivatkozva. Eszerint Trump beleegyezett abba, hogy az Egyesült Államok akkora összeget fizessen, amekkorával Kína járul hozzá a WHO működéséhez.

Trump április 14-én jelentette be, hogy az USA nem finanszírozza tovább a szervezetet, mert állítása szerint a WHO elősegítette Kína félretájékoztatását a koronavírussal kapcsolatban. A szervezet vezetői tagadják ezt.

SZLÁVIK: A JÁRVÁNY EGÉSZ ÉVBEN VELÜNK MARADHAT

Nyomtalanul eltűnhet, de visszatérő vendég is lehet a koronavírus, csak reménykedni tudunk – üzente a járványügyi szakember, aki még egy kis kitartást kívánt a budapestieknek. A Szent László kórház főorvosa szerint a pandémia nyomtalanul eltűnhet, mint ahogy egy másik típusú koronavírus-fertőzés tette 2003-van a Távol-Keleten, vagy olyan visszatérő vendég is lehet majd, mint az influenza, sőt, az sem kizárt, hogy a nyár sem állítja meg teljesen, és gócpontokban egész évben velünk maradhat. Szlávik János ugyanakkor a remény fontosságát is hangsúlyozta: mint mondta, bíznak benne, hogy lesz hatékony védőoltás a vírus ellen – most is számtalan kísérlet zajlik, és becslések szerint ősszel, legkésőbb kora tavaszra elkészülhet a valóban eredményes vakcina; vannak szerek, amiket a kísérleti eljárás második szakaszában, egészséges önkénteseken tesztelnek. Bevált a betegek kezelésénél itthon a vérplazma-terápia is: a főorvos emlékeztetett, több betegen is segítettek a már felgyógyultak véréből kivont, és nekik beadott antitestek – és eredményesen tudják csillapítani a hosszú betegség során fellépő, életveszélyes immunviharokat, vagyis azokat a rohamokat, amikor a szervezet gyógyíthatatlan károkat tesz magában a vírussal harcolva. Szlávik felidézte, hogy már itthon is elérhető a Japánban kifejlesztett, valóban hatásos gyógyszer (sejthetőleg a favipiravirra utalt, amivel jó eredményekkel kezeltek már betegeket, de az Index cikke szerint születési rendellenességeket okozhat) és egy amerikai készítmény (ez pedig a remdesivir lehet).

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük