Ma van a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap – újpesti véleményekkel

környezet Újpest

A Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap a 2005-ös és 2007-es tiltakozáshullámra és demonstrációkra emlékeztet, és természetesen arra, hogy oda kell figyelni a természetre, és környezetünkre. Ennek kapcsán az Újpesti Hírmondónak nyilatkozott az önkormányzat Klíma- és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke, Perneczky László, illetve Nagy Éva, a bizottság tagja.

– Mi az: világszerte mindenki életét közvetlenül, alapvetően megváltoztató válság? – tette fel a kérdést Perneczky László, majd folytatta a válasszal: – Koronavírus-járvány, mondanánk így 2020 tavaszán. Pozitív, reménykedő értelemben mondom: a világ megtapasztalt most egy rövid kis „bárányhimlő-oltást” a bizonyítottan közelgő globális ökológiai- és klímaválság előtt. Kényszerből, de élesben kipróbálhattuk a társadalmi szintű alkalmazkodást. A „szükséges és elégséges” mennyiség és minőség új értelmet kapott. A GDP és fals gazdasági mutatók helyett a „jól lét”, a közösségi szolidaritás lett végre fontos érték. Most mutatkozott meg hogy mennyire hiányozhatnak a jó társak, barátok, szerettek.

A képviselő kiemelt, hogy mindenki visszavett a napi rutinból, csökkent a fogyasztásunk, okosabban, kevesebbet közlekedtünk, vásároltunk: még a levegő is érezhetően tisztább lett.

– Újpesten és mindenhol előtérbe kerültek az összetartó, egymást segítő kis közösségek, jó szomszédságok. Érvényesült a „közelség elve”, kiléptünk a termelés-fogyasztás-pénzpiacok logikájából, elkezdődött egy sor innovatív megoldás távoktatásra, otthoni munkavégzésre.

A klímaválság közeleg: az újrakezdés során nem a régi, rossz rutinokhoz kéne visszatérnünk, hanem fel kéne használnunk e sorsközösséget és megtapasztalást egy zöld, igazságos, fenntartható társadalom, gazdaság és világ építéséhez – mondta Perneczky László.

Nagy Éva arról beszélt, hogy a járványhelyzet miatt lényegesen átalakult a bizottság munkája.

– A Klíma- és Környezetvédelmi Bizottságban kidolgoztuk  klímastratégiai és -intézkedési tervét. Próbáljuk a lakosságot egy kérdőív segítségével bevonni a munkába, hogy mondják el véleményeiket, javaslataikat, környezetükkel kapcsolatban. Csatlakoztam a 10 millió fa Budapest–Újpest Káposztásmegyer csoporthoz is, amely egy civil kezdeményezés, de bízom benne, hogy tevékeny résztvevőjévé váltam – mondta Nagy Éva. Hozzátette:           Folyamatosan szerveződünk az internet segítségével annak tudatosítása érdekében, hogy mindenki a saját környezetében segítse a növények gondozását, és támogassák e nemes ügyet. Legyünk mi a legzöldebb kerület!  

Forrás: Újpesti Hírmondó
Fotó: pixabay.com, Facebook

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük