Komoly következményei lehetnek az önkormányzatiság újabb megnyirbálásának

Kormány önkormányzat pénz

Egyelőre értelmezni próbálják a városok vezetői, pontosan mit jelent az a törvényjavaslat, amellyel a gödi Samsung-gyár mintájára elvehetné a kormány egyes nagyberuházások adóbevételét, hogy az eddig szinte láthatatlan megyéknek adja. A szándék azonban világos: jóval kevesebb pénz maradhat egyes helyhatóságok zsebében.

A rendszerváltás idején megalkotott önkormányzati törvény alapvető átrendezéséről van szó, megváltozhat a feladatmegosztás, a forrásmegosztás, tehát annak a rendszernek az alapjai, amit 1990-ben fektettek  le – kommentálta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke azt a törvényjavaslatot, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be az Országgyűlésnek.

A tervezet értelmében a legalább ötmilliárd forint költségigényű beruházások adóbevételeit a településektől a megyei önkormányzathoz irányíthatják. A recept adott:

a Pest megyei Göd esetében korábban kormányrendelettel tették át az ellenzéki vezetésű település adóbevételeinek egy részét a fideszes többségű megyei önkormányzathoz. A Samsung-gyár által megfizetett iparűzési adó elterelésével a város bevételének harmada veszett el, a beruházás bővítése után a város kasszájából kieső összeg 10 milliárd forint is lehet.

Míg a gödi vezetés az Alkotmánybíróságtól várja a jogszabály felülvizsgálatát, a kormányoldal törvényerőre emelné a rendeletként csak a veszélyhelyzet idején alkalmazható szabályt, és egy sor további beruházásra kiterjesztené az alkalmazását. Ugyanis amíg az egy hónapja kihirdetett rendelet a viszonylag ritka, 100 milliárdosnál nagyobb projektek esetében tette lehetővé a különleges gazdasági övezet kijelölését és a megyei önkormányzat bevonását, az ötmilliárdos korlát szinte minden komolyan vehető nagyberuházást érint.

Hétfőn egyébként még nem erről volt szó, a TÖOSZ-nak a múlt pénteken megküldött anyagban lényegesen magasabb összeghatár szerepelt, és hétfőn erről is egyeztettek a Miniszterelnökségen. Schmidt Jenő szerint – aki nem mellesleg a Somogy megyei Tab Fidesz-KDNP-s polgármestere – már ekkor jelezték ellenvetéseiket, de hiába.

Tatabánya akár 6 milliárdot is veszíthet

Egyelőre nem világos, pontosan mit jelent az új beruházás kitétel, tehát kell-e aggódniuk azoknak a településeknek, ahol már kivitelezés alatt álló, de még át nem adott kiemelt beruházás van, vagy csak a törvény hatályba lépése után bejelentett, illetve átadott fejlesztésekre, bővítésekre vonatkozna az újraelosztás.

Pécs polgármestere, Péterffy Attila az Azonnalinak arról beszélt, hogy a beruházások terheit a város viseli:

A dolgozók a pécsi tömegközlekedést, közutakat veszik igénybe, a gyárnak valamilyen kibocsátása így is-úgy is lesz, magyarán Pécs városát terheli minden. Egyedül az előnyét nem látnánk a beruházásnak, mert azt majd a megye látja.

Az ellenzéki vezetésű Tatabánya öt nagy értékű fejlesztést tudhat magáénak. A település társadalmi kapcsolatok irodája kérdésünkre közölte: a pontos kalkulációkhoz a részletek pontos ismeretére lenne szükség, például arra, hogy a már folyó vagy a jövőben megkezdődő beruházások értéke szerint választják ki az érintett társaságokat.

A közvetlen környezet sem értelmezhető ilyen szempontból – a  szomszédos területek érintettek, a székhely vagy a telephely szerint történik a besorolás, vagy az egész érintett ipari park beleesik ebbe az övezetbe? Mindezek alapján az adóbevétel kiesés 500 milliótól 6 milliárdig is terjedhet a tavalyi teljesítményt figyelembe véve, ami természetesen a járvány miatt jelentősen változhat, ahogy a beruházások mértéke és ütemezése is

– közölte a tatabányai önkormányzat.

Schmidt Jenő úgy látja: életidegen az az indoklás, hogy a módosításra a beruházások felgyorsítása miatt van szükség, hiszen minden kormány és település örül egy-egy nagyobb beruházásnak, azok elé nem gördítenek akadályokat, az iparűzési adó települések közötti megosztása pedig egy adójogi változtatással is megoldható lenne.

Különösen pikáns lehet a megyei jogú városok helyzete, ezek lakosainak a megyei közgyűlés összetételére nincs is beleszólásuk, lakóhelyük adóbevételeinek egy részével mégis a megyei önkormányzat rendelkezne.

Török Gábor: Az önkormányzatok miatt feszültség lesz a Fideszben

Hosszú videointerjút adott a 444-nek Török Gábor politológus, aki az elmúlt hetek legfontosabb belpolitikai eseményeit értékelte.

– Abban van igazság, hogy a »támadják szegény Magyarországot« narratíva tovább tudott épülni, de azért a Fidesz számára az a nemzetközi környezet, ami kialakulni látszik, messze nem tűnik kívánatosnak, mivel a Fidesz és Orbán Viktor nemzetközi érdekérvényesítő képességét és imázsát, karakterét erősen rombolja – mondja Török, aki szerint válsághelyzetben, amikor meginog a biztonságérzet az emberek nem szeretnek olyan híreket hallani, hogy romlik az ország nemzetközi megítélése.

Úgy véli, a rémhírterjesztés gyanúja miatt rendőri intézkedés alá vont két férfi esete is inkább ártalmas, mint hasznos a kormánynak, és nem tartja valószínűnek, hogy „tudatos politikai cselekvés központilag kigondolt eleme” lenne.

Az elemző szerint a politikai kérdések most is legalább olyan súllyal esnek latba a kormánydöntésekben, mint az ilyenkor egyébként fontosabbnak tűnő szakmai kérdések, Orbán kihasználja, hogy a választók másra figyelnek, és próbálja elvenni az ellenzéktől mindazt, amit az megszerzett tavaly októberben. Közben azonban nemcsak az ellenzéki, de a fideszes önkormányzatoknak is károkat okoz.

– Székesfehérvárnak és Debrecennek is milliárdos károkat okoznak a kormánydöntések, ami miatt a Fideszen belül is erősödik a feszültség az önkormányzati szféra és a központi döntéshozatal között. Régebben is azt gondoltam, hogy majd egyszer, amikor a szerencse megfordul, amikor a labdák már nem befele pattannak a kapufáról, hanem kifele kezdenek jönni, akkor valahol itt alakulhatnak ki az első jól látható konfliktusok a Fideszen belül – mondta Török Gábor.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotók: 24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük