Nyilatkozatháború a Józsefvárostól elvont egymilliárd miatt

Budapest ellenzék Kormány önkormányzat

Kemény hangú üzenetekben támadja egymást a VIII. kerület ellenzéki polgármestere és fideszes országgyűlési képviselője a Józsefvárostól a járvány elleni védekezésre elvont több mint 1 milliárd forint miatt. Pikó András polgármester szerint Kocsis Máté és a Fidesz elárulta és cserben hagyta a kerületet, Kocsis Máté szerint pedig Pikó András csúsztat, miközben elkótyavetyélte a városrész vagyonát. 

Május elején a Belügyminisztérium arról értesítette a kerületet, hogy a kormány 1 milliárd 125 millió forint fejlesztési támogatást csoportosít át Józsefvárostól a járvány elleni védekezésre. A kerület ezt a pénzt eredetileg bölcsőde- és óvodafejlesztésre, a Horváth Mihály tér fejlesztésére, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkoló fejlesztésére, közbiztonsági fejlesztésekre és önkormányzati bérlakásfejlesztésekre költötte volna. Pikó András polgármester rendkívül aránytalannak tartotta az elvonás mértékét, tekintve hogy a kormány a veszélyhelyzet bejelentése óta 9 milliárd forintot költött el sporttámogatásokra. Pikó az elvonás miatt már korábban lemondásra szólította fel Kocsis Mátét, a kerület fideszes országgyűlési képviselőjét. 

Kocsis Máté: A kerület nem hívta le a pénzt

Kocsis Máté, aki egyben a Fidesz frakcióvezetője is, szerdán egy videónyilatkozatban azt mondta: Pikó András, a kerület „álcivil” polgármestere elkótyavetyélte Józsefváros támogatását, közben csúsztat, hergeli az embereket és tényeket hallgat el az egymilliárd forintos kormányzati támogatásról. 

Kocsis közlése szerint  a járvány elleni védekezési alap a közös teherviselésen alapul, abban a multiknak, a pénzügyi szektornak, a pártoknak és az önkormányzatoknak is részt kellett venniük. A kiadások 95 százalékát a kormány a saját költségvetéséből fedezi, a maradék 5 százalékot a többiek. A kabinet a fel nem használt önkormányzati támogatásokat csoportosította át a járvány elleni védekezési alapba. Kocsis szerint Pikó András valótlanságot állít, amikor elvonásról beszél, a kerületi lap pedig tévesen azt írta, hogy az egymilliárd forintot a VIII. kerületnek be kellene fizetnie. Józsefvárosnak nem kell semmilyen egymilliárdot befizetnie, ugyanis ez a pénz sosem volt a kerületnél – jelentette ki Kocsis.

Kocsis arról is beszámolt, hogy az ügyben levélben fordult a Belügyminisztériumhoz, a tárca válaszából pedig az derült ki: Pikó András sem februárban, sem márciusban – vagyis még a járvány előtt – nem hívta le ezt a pénzt a kormánytól, pedig megtehette volna. Megjegyezte: Pikó András tavaly július óta tudott erről az összegről, de megválasztása után egy lépést sem tett, hogy előkészítse a szükséges döntéseket, a kerület idei költségvetésébe bele sem írta a támogatást. 

Pikó András: Három adat, hogy Kocsis hazudik

Pikó András csütörtökön dokumentumokkal válaszolt Kocsis állításaira, vagy ahogy a közlemény címében olvasható, „Kocsis Máté három hazugságára”: 

1. Nem igaz Kocsis Máté azon állítása, hogy az önkormányzat ne tett volna lépéseket a fejlesztési források lehívására. A valóság ezzel szemben az, hogy dokumentumokkal igazolható, hogy az önkormányzatnak kellett sürgetnie az illetékes Belügyminisztériumot. A kormány késlekedése miatt február 21-ig el sem volt indítható a folyamat. Az ezzel kapcsolatos levelek letölthetők az önkormányzat honlapjáról

2. Nem igaz Kocsis Máté azon állítása, hogy a kerület nem számolt a Józsefváros számára már korábban megítélt központi költségvetési forrásokkal. A központi költségvetési tételek részletesen szerepelnek az elfogadott kerületi költségvetés bevezetőjében, annak 6. oldalán. A dokumentum letölthető az önkormányzat honlapjáról.


3. Nem igaz, hogy Kocsis Mátét nem kereste a kerület vezetése. Józsefváros polgármestereként március 25-én küldtem neki hivatalos levelet, amelyben, mint a kerület országgyűlési képviselőjét partnerségre kértem a józsefvárosiak érdekében. Ez a levél is nyilvánosan elérhető a polgármesteri Facebook-oldalon

Pikó András még azt írta: neki polgármesterként a kerület bajba jutott lakosságának védelme a dolga. Sajnálatos, hogy Józsefváros kormánypárti országgyűlési képviselője és a helyi fideszes képviselők a saját feladatukat és felelősségüket nem látják. Ehelyett egy hete próbálják megmagyarázni, hogyan vettek el 1 milliárd 125 millió forintot úgy Józsefvárostól, hogy nem is vették el.

Ez a pénz a józsefvárosiaké volt: ha nem az övék lett volna, akkor a kormánynak nem kellett volna határoznia az elvételéről. Minden más mellébeszélés. A józsefvárosiak hosszú időn át emlékezni fognak arra, hogy a legnagyobb bajban hogyan árulta el és hagyta cserben őket a kormány és a Fidesz.

Forrás: Facebook, Index
Fotók: MTI, Index

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük