Karanténba zárva: Mi lesz veled Budapest?

Budapest Kormány koronavírus

A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket. Nem is tudom hirtelen, melyik a rosszabb – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. Gyulyás Gergely azt mondta, ma délutánig várják a főpolgármester és a kerületi vezetők véleményét.

Gulyás Gergely előzetesen is arra jutott, hogy Karácsony Gergelynek szerinte nincs határozott véleménye, holott elődje Tarlós István mindig tudott nemet, vagy igent mondani. De azt sugallta a Miniszterelnökség vezetője, a helyzet megérett arra, hogy a főváros esetében is könnyítésekről határozzon a kabinet. (Hogy jelezze, nem politikai alapon pikkel Karácsonyra, a Miniszterelnökség vezetője a XIII. kerületi MSZP-s Tóth Józseffel példálózott, aki kinyilvánította: támogatja az újraindítást.)

Egyvalami viszont nem változik annak ellenére sem, hogy az egyetemek tömeges, reprezentatív tesztelése szerint nincs járvány – nevezetesen a rendkívüli vészhelyzet marad. Gergely úgy becsülte, talán június végére véget érhet a kormány rendkívüli felhatalmazása.  

A főpolgármester bejegyzésében a csütörtöki Kormányinfón elhangzottakra reagált, miután Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetője bejelentette, hogy Pest megyében a vidéki településekhez hasonlóan enyhítenek a korlátozásokon, de a fővárosról még nem döntöttek. Budapestet illetően csütörtök délutánig várják a főpolgármester és a kerületi vezetők véleményét. Gulyás Gergely közölte azt is, hogy Karácsony Gergelynek szerinte nincs határozott véleménye, és úgy látja, hogy a főpolgármester Budapest Restart programja nem egyértelmű.

„Budapesten el kell kezdeni a nyitást”

– szögezte le bejegyzésében Karácsony Gergely. A főpolgármester azt írta, nem érti, melyik szavát nem értik a programjának.

EZ GYÁVASÁG – írta közös közleményében a DK öt fővárosi polgármestere

“A kormány helyett dolgoztunk, amikor mi adtunk maszkot és védőfelszerelést a kerületeinkben működő egészségügyi intézményekben dolgozóknak. A kormány helyett dolgoztunk, amikor megoldottuk, hogy legyen, aki a kerületeinkben élő időseknek bevásárol a kijárási korlátozások alatt. A kormány helyett dolgoztunk, amikor rendkívüli fővárosi otthonápolási támogatást fizettünk a kormány által kórházakból hazaküldött betegek családjainak. A kormány helyett dolgoztunk akkor is, amikor támogatást vezettünk be a válságban munkájukat elvesztettek támogatására. Akkor tehát nem volt fontos a véleményünk, amikor mi végeztük el azokat a feladatokat, amelyekre a kormány nem volt hajlandó vagy képes” – írták a polgármesterek.
Majd így folytatódik a közlemény: “Eközben a mai napig nem történt semmilyen járványügyi adatközlés a kerületi polgármesterek felé. A kormány – miután teljhatalommal ruházta fel saját magát – arra kér minket, hogy mi tegyünk javaslatot egy olyan döntésre, aminek a meghozatalához csak a kormánynál vannak naprakész információk és adatok. Ez gyávaság. Mi azt kívánjuk a kormánynak, hogy ne legyen gyáva, és ne akarja másra hárítani a felelősséget, különösen olyan kérdésekben ne, amely a világon mindenütt a járványvédelemért felelős kormány hatáskörébe tartozik.”

Az öt aláíró:
Dr. Kiss László, a III. kerület polgármestere
Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere
Dr. László Imre, a XI. kerület polgármestere
Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere
Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere

Összeállította: Újpesti Hímondó
Fotók: Népszava


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük