Csaknem 8300 tesztből mindössze kettő lett pozitív

egészség koronavírus

A négy magyar orvosi egyetem által eddig elvégzett 8276 torokváladék-vizsgálatból (PCR) mindössze 2 pozitív eredmény született, az első 1524 vérmintán pedig 9 embernél (0,6 százalék) mutatták ki, hogy már átesett a koronavírus-fertőzésen – jelentette be a H-UNCOVER országos vizsgálat részeredményét Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy online konferencián. 

Eddig a mintába kiválasztott 17 778 ember 49 százalékát sikerült letesztelni. A részeredmények statisztikailag a következőket mutatják:

– 8 284 165 lakos között jelenleg 243 és 7230 aktív fertőzött lehet;

– Magyarországon a fertőzésen már átesettek, tehát az átfertőzöttek becsült száma 22 399 és 92 624 között lehet (2,7 ezrelék és 1,1 százalék között).

Ezek a részeredmények csak a 14 évnél idősebbekre és a nem idősotthonokban vagy más, 20 főnél nagyobb intézményben élőkre vonatkoznak. A számok azt mutatják, hogy

MAGYARORSZÁGON ALACSONY A FERTŐZÖTTEK SZÁMA, ÉS NEM LEHET NYÁJIMMUNITÁSRÓL BESZÉLNI. 

Merkely Béla úgy látja: az idejekorán bevezetett korlátozó intézkedések hatásosak voltak, tömeges fertőzés nem lépett fel. Az intézményi fertőzések teszik ki az esetek egy szignifikáns részét.

Elkezdődhet a lazítás, de megfelelő kontroll szükséges. 

Merkely Béla

Az alacsony fertőzöttség egyfelől jó hír, másfelől viszont óvatosságra int. Prinz Gyula belgyógyász-infektológus az online konferencián arra figyelmeztetett, hogy ha a koronavírus járvány ősszel ismét felerősödik, a magyar lakosságnak csak nagyon kis hányada rendelkezik majd természetes immunitással.

Merkely Béla rektor erre azt mondta: ha azt gondoljuk, hogy a nyájimmunitás a megoldás, akkor ettől valóban nagyon messze vagyunk. A nyájimmunitástól azonban a magyarországinál sokkal durvább járványt elszenvedő Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Belgium vagy az Egyesült Államok is messze van, úgyhogy „mi jártunk igazán jól” a kevés fertőzöttel. Azt majd az idő és a kutatók döntik el, hogy ez minek köszönhető: Magyarország egyrészt nagyon gyorsan és fegyelmezetten vezette be a távol tartó intézkedéseket, de lehet, hogy van más faktor is, ami akadályozza a vírus terjedését, mondta Merkely. 

Jakab Ferenc virológus úgy látja: Olaszországban a ténylegesen ismert, PCR-teszttel kimutatott esetszám jelenleg csak a teljes lakosság 0,3 százaléka. Ha ezt felszorozzuk százzal, még akkor is csak 30 százaléknál vagyunk, ami tényleg messze van a nyájimmunitástól. Nyájimmunitásra tehát nem nagyon lehet számítani ennél a járványnál. Jakab szerint viszont most

már sokkal felkészültebbek vagyunk egy második fertőzési hullámra, ha egyáltalán lesz ilyen. 

Forrás: MTI, Index
Fotók: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük