Operatív Törzs: Nincs átfertőződve a lakosság, Budapestről szerdán döntenek

Budapest egészség Kormány koronavírus

Az új fertőződések számának egyenletes, fokozatos csökkenése arra enged következtetni, hogy a lakosság körében sincs nagyszámú fertőzött – mondta az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Elhangzott az is, hogy budapesti, illetve a Pest megyei korlátozások enyhítéséről szerdán tárgyal a kormány.

A március 4-én regisztrált első pozitív koronavírusos eset óta rengeteg adat gyűlt össze, a járványgörbe kezdetben hétről hétre emelkedett, volt amikor a reprodukciós ráta 2-3 volt, azaz egy beteg 2-3 másik embert fertőzött meg. Az idejekorán bevezetett intézkedésekkel azonban ez az időszak nagyon rövid maradt és így rendkívül alacsonyan tudtuk tartani a fertőzöttek számát – mondta Müller Cecília az elmúlt két hónap adatait idézve.

A friss adatok kapcsán – 3284 igazolt fertőzött,  1905 aktív eset, 421 elhunyt – kiemelte, a halálozások számával az EU alsó harmadában szereplünk és a valós idejű többlethalálozást figyelő nemzetközi statisztikában sem regisztráltak Magyarországon többlethalálozást a járvány ideje alatt. Minden negyedik elhunyt idősotthonbeli lakó volt.

Az elhunytak kor szerinti megoszlásáról elmondta:

198-an betöltötték a 80. életévüket, 
65-79 éves korcsoporthoz tartozott 177 elhunyt,
60-54 éves közötti volt 20 elhunyt,
50-59 éves korosztályba tartozott 15 elhunyt,
40-49 korú volt 8 elhunyt,
30-39 év közötti volt 3 elhunyt.

Eddig 67 beteg volt 19 évesnél fiatalabb, közülük számosan meggyógyultak, maradandó károsodást nem szenvedtek. Ebben a korosztályban nem volt haláleset. Jelenleg továbbra is két gyerekkorú betegről tudnak, az állapotuk kielégítő.

A fertőzöttek 42%-a férfi, ez tükrözi a magyarországi korfát. Müller szerint a területi adatok sem változnak nagyon, a 100 ezer főre jutó megbetegedési arányok azt mutatják, Budapest vezet, mellette Pest megye és Fejér megye erősebb, illetve Zala megye. Itt elsősorban a bentlakásos intézmények tolták meg a számokat.

Kiss Róbert elmondta, változtak a Horvátországba beutazás feltételei: a beutazni akaróknak igazolniuk kell, hogy rendelkeznek ingatlannal vagy hajóval Horvátországban, vagy a beutazás célja temetés, vagy munkavégzés, üzleti tárgyalás.

A szerdai kormányülésen döntenek arról, enyhítenek-e a fővárosban és Pest megyében a korlátozásokon.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük