Folyamatosan csökkennek az új fertőzések, nem lesz már komoly járvány

egészség koronavírus

Újabb 9 fővel emelkedett a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma, a járványnak összesen 392 áldozata van Magyarországon, kezdte pénteki tájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos. Újabb 64 ember gyógyult meg, és 5022 mintavétel történt csütörtökön. 

– Szépen gyarapszik a gyógyultak száma is, összesen 865-en hagyhatták el eddig az egészségügyi intézményeket, és már negyedik napja csökken az új igazolt fertőzöttek száma. Május 4-én kezdődtek vidéken az enyhítések, két hétig figyelik, hogy ez a helyzet változtat-e valamit a járvány dinamikáján – mondta Müller.

Egy jó hírről is beszámolt. A mai tájékoztató előtt Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterrel és a Debreceni Egyetem rektorával aláírtak egy együttműködést, melynek köszönhetően

EGY NEMZETI OLTÓANYAGGYÁRAT HOZNAK LÉTRE.

– Ennek a célja, hogy függetlenedjenek a világpiactól. Nemzeti, hazai ellátásban gondolkodnak – mondta Müller.

Előrelépésként értékelte, hogy a gyógyszertárak mától árulhatnak FFP1, FFP1 és FFP3 maszkokat is, ezt ugyanis a kormány lehetővé tette. A közegészségügyi helyzetet tekintve pedig kitért arra, hogy Budapesten és Pest megyében továbbra is érvényesek a bevezetett kijárási korlátozások, vidéken azonban elindult egyfajta nyitás. 

Május 3-tól hirtelen kevesebb beteg lett

Orbán Viktor miniszterelnök először ebben a videóban, egy félmondatban ejtette el, hogy május 3-ra várják a járvány csúcsát Magyarországon. Kijelentése alaposan keresztbe vágott a kormányzati kommunikációnak, miszerint hosszú ideig tartó küzdelemre kell felkészülni, amihez az állampolgárok fegyelmezettsége a legfontosabb.

A videó megjelenéséig az országos tisztifőorvos is ezt erősítette és sokszor figyelmeztetett arra, hogy a tömeges megbetegedések küszöbén vagyunk. Orbán elszólását követően viszont már az országos tisztifőorvos is ráállt, hogy az előrejelzések szerint május 3-ra várható a járvány tetőzése, sőt azt állította, hogy az operatív törzs is régóta erre készül. Azt is mondta, ez a csúcspont azt jelenti, hogy

ONNANTÓL NEM NÖVEKSZIK TOVÁBB A BETEGEK SZÁMA, AZAZ NAPRÓL NAPRA UGYANANNYI, KÉSŐBB KEVESEBB ÚJ MEGBETEGEDÉST REGISZTRÁLNAK MAJD.

És Müller Cecíliának igaza lett. Május 3. óta a gyógyulások számra meredeken emelkedik, ezért is kérdezte az Index ma azt az operatív törzstől, hogy

VAN-E ARRA ORVOSI, STATISZTIKAI VAGY BÁRMILYEN EGYÉB MAGYARÁZAT, HOGY MIÉRT INDULT MEREDEKEN EMELKEDÉSNEK A GYÓGYULÁSOK SZÁMA MÁJUS 4-ÉVEL, AMELY TENDENCIA AZÓTA IS KITART?

Müller Cecília azt válaszolta, hogy 

ez a járvány dinamikájából következik. Amikor indultak a megbetegedések növekedett a fertőzöttek száma, így erről számoltak be. Az ő állapotukat követték. Most, hogy a járvány tetőzését elértük, és negyedik napja csökken a megbetegedések száma, értelemszerűen az arányok változnak. A fertőzöttek kezdenek gyógyulni, illetve meggyógyulnak. A fertőzöttek már nem szaporodnak, a gyógyulók száma pedig értelemszerűen növekedni fog.

Müller Cecilia azt elmondta, hogy szerinte már nem számíthatunk komolyabb járványra.

Forrás: Index
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük