Súlyos veszteség a debreceni BMW-gyár építésének halasztása

gazdaság Kormány

A bajor autókonszern egy évvel elhalasztja debreceni üzeme építését. A cívis város eddig az előkészítésre tízmilliárdokat költött.

A BMW AG igazgatóság úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt nem kezdi meg a debreceni gyárának építést – jelentette be Oliver Zipse, a BMW Csoport igazgatóságának elnöke, a bajor cég első negyedéves eredményeit bejelentős sajtótájékoztatón. A cégvezér arról beszélt, hogy a következő időszakban „alaposan áttekintjük az összes projektünket, azt vizsgáljuk ezek hozzájárulnak-e a sikerekhez, jó-e az időzítésük, még életképesek-e, illetve megvalósíthatóak-e”. A BMW eladásai az első negyedévben csaknem 22 százalékkal csökkentek, és úgy látják, az év egészében sem javul a helyzet. A BMW profitja ennek ellenére nőtt, de a jövőbe tekintve halasztják – egyelőre egy évvel – az új autógyáruk építését. Ám ebből könnyen lehet ennél jóval hosszabb idő is, és azt sem lehet kizárni, hogy három-öt év múlva az autóipari trendek változása miatt nem is lesz szükség a debreceni gyártelepre, vagy ha igen, akkor másként, mint ahogy azt 2018-ban elképzelték – legalábbis így is lehet értelmezni Oliver Zipse kijelentéseit. 

Katasztrofális következményei lehetnek annak, ha a BMW hosszú távon is elállna debreceni gyárának megépítésétől: a beruházásra a város eddig már több tízmilliárd forintot költött, megelőlegezve a majdani közvetlen és közvetett bevételeket

– mondták a Népszavának a projektre rálátó, névtelenséget kérő helyi forrásaink. Az építkezés az előzetes tervekhez képest már eddig is csúszott, 2018 októberében, az üzem alapításával kapcsolatos szerződések ünnepélyes aláírásakor ugyanis még arról beszéltek az érintettek, hogy az üzem kivitelezése 2019. őszén indul: addigra a tervek szerint már kiépült volna az infrastruktúra, beleértve a korszerűsített konténerterminál, a villamosított vasútvonal és az új telekommunikációs központok meglétét. Ehhez képest 2020 májusára csak a telek előkészítése fejeződik be, a konkrét építkezés el sem kezdődött.   

Miközben a gyár építése érdemben meg el sem kezdődött a magyar kormány több mint százmilliárd forintnyi közpénzt ölt bele a debreceni projektbe: vagyis míg a BMW nem veszít gyakorlatilag semmit a halasztással, az adófizetők nagyot buknak, és nem csak amiatt, hogy az idei növekedésből kihullik több mint száz milliárdnyi beruházási érték. Az elmúlt szűk másfél évben a debreceni BMW-gyár előkészítésre a kormány 135 milliárd forint támogatást adott útépítésre, csatornaépítésre, amely közvetve mind-mind a BMW gyár építésének előkészítést szolgálja. Mindez könnyen kidobott pénzzé válhat: a BMW megnyerésére ugyanis a magyar kormány egy komplett új ipari parkot épített Debrecen határában, a hozzá tartozó közművekkel és út- és vasúthálózattal, holott a városban lett volna már kialakított ipari terület a gyár befogadására.        

Forrás és fotó: Népszava

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.