Kásler: Sikeres lehet a hazai terápia

Újpest

Az egészségügyért felelős miniszter szerint a koronavírus-járványban beválhatnak a két irányban is zajló magyar terápiás kísérletek. Két lélegeztetőgépet került orvos közül az egyik már jól van.

Súlyos, lélegeztetőgépen lévő betegek, két orvos részesült abban a kísérleti terápiában, amelyet védőoltás és célzott gyógymód híján kezdtek el alkalmazni Magyarországon – közölte hétfőn az M1 állami televízió reggeli műsorában Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere szerint az egyik orvost már felébresztették, jól van, és másikuk is várhatóan még ma vagy a közeli napokban lekerülhet a lélegeztetőgépről. Kiemelte: az alapvetően két irányban zajló klinikai vizsgálatok reménykeltőek. Az orvosokon alkalmazott gyógyszeres terápia a vírusfertőzés által a szervezetben fellépő úgynevezett citokinvihart csillapítja. Ez azt jelenti, hogy a vírus a felső és alsó légutakban elszaporodik, amire a szervezet rendkívül intenzív immunválaszt ad. Ez a folyamat károsíthatja a többi szervet is, többszervi elégtelenséggel okozva a beteg halálát. 

Utóbbi esetben az úgynevezett tocilizumab-terápia jöhet szóba, amelyet az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet hematológiai diagnózisoknál évente már 50-70 esetben alkalmazott. A hatóanyagot alkalmazzák bizonyos autoimmun betegségek kezelésénél vagy onkoterápiás esetekben is.  A miniszter  hozzáfűzte, ezt a terápiát eddig négy koronavírusos betegnél alkalmazták Magyarországon, és ezzel elkerülték, hogy kritikus állapotba kerüljenek. 

A másik irány a vérplazma-terápia, amelyet hazánkban először egy súlyos állapotban lévő, veseelégtelenségben szenvedő koronavírusos beteg kapott, aki lélegeztetőgépre szorult ellátása során. Ő a múlt héten megkapta a vérplazma-készítményt, ezután állapota konszolidálódott, lekerült a lélegeztetőgépről, és a miniszter abban bízik, hogy majd elhagyhatja a Dél-pesti Centrumkórházat.

– Mind a vérplazma-terápiás kezelések, mind pedig a más betegségeknél alkalmazott gyógyszeres kísérletek 4-5 héttel ezelőtt kezdődtek el, a megfelelő engedélyek birtokában – húzta alá Kásler Miklós.

Forrás: M1, Népszava
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük