Érettségi: Teljes kapacitással működik a BKK

egészség koronavírus oktatás

Kilenc órakor elkezdődött az írásbeli magyarérettségi. A teszt megoldására közép- és emelt szinten is 4 órát kapnak a diákok. Az érettségik miatt megnövekedő forgalomra tekintettel, a fővárosi flotta lehető legtöbb járművét elindítja a Budapesti Közlekedési Központ.

Május 4-től május 21-ig újra a járványhelyzet előtt megszokott tanítási időszakban érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. Ez azt jelenti, hogy mintegy 200 járművel több közlekedik majd, mint az elmúlt hetekben, amikor tanszüneti menetrend szerint közlekedtek a BKK járművei.

Több mint 80 ezer diák kezdi meg ugyanis hétfőn az elmúlt évtizedek legfurcsább érettségijét. A különleges szabályokat most nem egy háború, hanem egy 120-160 nanométer széles vírus okozza: csak írásbeli vizsga lesz, egy teremben maximum tíz diák ülhet, a folyosókon mindenkinek kötelező maszkot viselnie. A járványnak nincs vége, az ország egy részén most is komoly kijárási korlátozások vannak érvényben, mégis több tízezer embernek kell most útra kelnie. Az idei vizsgának nemcsak nehézségei, de különleges előnyei is lesznek.

Az érettségi szabályaiban olyan speciális változtatásokra volt szükség, amelyekhez hasonlóra a második világháború óta nem volt példa: 

  • A vizsgák nem 8-kor, hanem 9-kor kezdődnek, hogy a tömegközlekedésben elkerüljék egymást a munkába és az érettségire igyekvők.
  • Csak írásbeli vizsgákat tartanak. Ezzel a felére csökkentik a személyes kontaktusok számát.
  • Egy teremben legfeljebb tíz diák ülhet, közöttük legalább másfél méter távolságot kell tartani.
  • Az osztálytermen kívül a folyosókon mindenkinek maszkot kell viselnie.
  • Szóbelik csak azokból a tárgyakból lesznek, amelyekből középszinten nincs írásbeli. Ezek a tárgyak a  célnyelvi civilizáció, a bibliaismeret, a judaisztika, a népművészet, a hittan, valamint „szóbeli” érettségi lesz lesz testnevelésből is. Sajátos nevelési igényű diákok az írásbeli vizsga helyett tehetnek szóbelit más tárgyakból is. 
  • Akiknek a továbbtanuláshoz most nem szükséges a vizsga – például mert nem végzős, és csak előrehozott vagy szintemelő vizsgát akart tenni –, az most nem érettségizhet. Eredetileg 113 387-en jelentkeztek érettségire, de végül az előrehozott vizsgákra készülők kirostálásával 25 százalékkal csökkentették a diákok számát. Hétfőn így hivatalosan 84 284-en vizsgáznak, de ez a szám még változhat, mert az utolsó pillanatban is vissza lehet lépni az érettségitől. 

A diákok hétfőn magyarból, kedden matematikából, szerdán történelemből vizsgáznak. Az Indexen mindhárom nap élő adásban ismertetik az Iskolatévé tanárai a középszintű vizsga megoldásait.

Hétfőn 15 órakor Kovács Péter, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanára mondja el az Indexen, hogyan lehetett kitölteni a magyar feladatlapot. 

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: Index

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük